Főoldal » Gabonapiaci információk 2016/23

Gabonapiaci információk 2016/23

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Magro.hu tájékoztatása szerint a  kukorica belső keresletének növekedése felbátorította az eladókat. Növekedett a kínálati ajánlatokban az ár, ám ezt a vevők – az információink szerint – nem minden esetben voltak hajlandóak elfogadni. Így összességében nem növekedett az országos átlagár. Ez a 23. héten maradt valamivel 42 ezer forint felett tonnánként a Magro.hu fizikai piacterén.

Ellenben minimális forgalom mellett tovább nőtt a kukorica ára a BÉT-en. A termény tonnája, júliusi lejáratra, már 52 ezer forintért volt jegyezhető, tehát 1 hónap alatt bő 7 százalékot, 1 év alatt pedig 25 százalékot erősödött.

Még a 23. héten is tudott további 6 százalékot drágulni a kukorica Párizsban (MATIF/EURONEXT) is a legközelebbi lejáratra. Ez 3 hónap alatt immár 23 százalékos erősödést jelent és azt, hogy az árfolyam elérte a 186 eurós szintet.

Tovább folytatódott a drágulás Chicagóban (CBOT/CME) is. Igaz, ez mindössze 1 százalékos változást jelentett. Itt 166,53 dolláros tonnánkénti áron fejeztük be a múlt hetet.

Jelenleg 1 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 1 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

tőzsdeA búzatermesztők biztosan nem örülnek a most már hetek óta tartó esős időjárásnak. Bár itthon ilyen számok nem elérhetők, de biztosra vehető, hogy minden egyes ilyen nappal csökken a termény minősége. És ha ez nem lenne elég, az árakkal kapcsolatban is borúsak a kilátások. Nem látszik egyetlen olyan körülmény sem, ami a jelenlegi – egyébként – alacsony árakat felfelé hajtsa.

A hazai határidős búzapiacot ismét gyorsan elintézhetjük: minden változatlan. Az augusztusi lejáratú étkezési búza 43 500 forint, a takarmánybúza: 42 500 forint.

Kérész életűnek bizonyult a 22. heti erősödés Párizsban (MATIF/EURONEXT). A múlt héten az árfolyam 2 „cikkcakk” után valamivel a heti nyitóár alatt fejezte be a hetet, 168,5 eurón.

Bár az árfolyamgörbe hét közben benézett 190 USD fölé is Chicagóban (CBOT/CME), összességében nem láttunk változást. A legközelebbi lejáratra maradt valamivel 180 USD fölött (181,88 USD).

Aktuálisan 1 ezer tonna búza keresi vevőjét és 101 ezer tonnára van kereslet, amiből 100 ezer tonna folyamatos a hazai piactéren.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.