Főoldal » Gabonapiaci információk 2016/25

Gabonapiaci információk 2016/25

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Magro.hu tájékoztatója alapján itthon továbbra is nagyon magas a kukorica ára a fizikai piacon, míg a világ árutőzsdéin már lefelé indultak az árfolyamok. Ugyanez a helyzet a búza határidős jegyzéseivel is. A Magro Gabonaindex (MGX) a kukoricának köszönhetően 10200 pont fölött áll.

Figyelemre méltó, ami a kukorica prompt árával történik itthon. kukorica.Ugyanis a 25. héten a fizikai átlagár már erősen megközelítette az 50 ezer forintot a Magro.hu fizikai piacterén. Ez azt jelenti, hogy immár 10 százalékkal drágább a kukorica mint az búza.

Ezzel szemben június 7-e óta stabilan 52 ezer forint a kukorica ára a legközelebbi, júliusi lejáratra. Nem volt ez máshogy a 25. héten sem. A forgalom minimális maradt, de ez is örömteli az április-májusi pangás után.

Úgy tűnik, a június első hetében kialakult 187 euró körüli ár lokális maximum volt Párizsban (MATIF/EURONEXT), mert azóta – némi „gondolkodás” után – csökkenőre váltott az árfolyam. 3 százalékos ereszkedés után 175,25 eurón fejezte be a kukorica a múlt hetet.

Chicagóban (CBOT/CME) ugyanez a folyamat játszódott le, de felerősödve. Ott 13 százalékos zuhanást élt át a kukorica árfolyama és 151,37 USD-ig esett vissza a tonnánkénti ár.

Jelenleg 16 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 1 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

Megkezdődött az őszi árpa betakarítása hazánkban. A termés a vártnál némileg több, de az árak elég alacsonyak: 33-37 ezer forint körül alakulnak tonnánként. Az újbúzára még egy kicsit várni kell. A mostani állás szerint az országosan betakarított összmennyiség nagyon közel lesz az 5 millió tonnához.búza

A hazai határidős búzapiacon forgalom ugyan továbbra sincs, de a takarmánybúza ára – ennek ellenére – 41 300 forintra csökkent, míg az augusztusi lejáratú étkezési búza maradt 43 500 forint.

Mintegy 2 százalékos újabb csökkenés után pedig már csak alig valamivel áll a 160 eurós szint fölött a búza Párizsban (MATIF/EURONEXT), de negatív trendről azért még nem beszélhetünk.

Chicagóban (CBOT/CME) a kukoricához hasonlóan a búza ára is intenzívebben mozog az európainál. Három hét alatt már 10 százalékos mínuszban van.

Aktuálisan 1 ezer tonna búza keresi vevőjét és 101 ezer tonnára van kereslet, amiből 100 ezer tonna folyamatos a hazai piactéren.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.