Főoldal » Gabonapiaci információk 2016/27

Gabonapiaci információk 2016/27

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

infókA Magro.hu tájékoztatója alapján továbbra is 50 ezer forint körül alakul a kukorica termelői ára itthon, sőt a Magro.hu fizikai piacterén 50 409 forint volt az átlagár a 27. héten.

Ezzel szemben a termelők szempontjából aggasztóan kezd csökkenni a novemberi lejáratú, tehát új-termésű kukorica ára a hazai árutőzsdén. A július 1-i nyitóár, a tonnánkénti 46 400 Ft, már csak 43 500 forintnál járt a múlt hét végén. Ez 8,5 százalékos visszaesést jelent egy hónap alatt, minimális forgalom mellett.

Egyelőre elég kiszámíthatatlanul alakul a kukorica ára Párizsban (MATIF/EURONEXT) júliusban. Nem látszik az irány, merre indulhat az árfolyam. A múlt hetet 171,50 eurón zártuk. Ez 6-8 százalékkal kevesebb, mint akár egy hónappal ezelőtt, akár tavaly ilyenkor.

A tonnánként 130 USD előtt megállt a csökkenés Chicagóban (CBOT/CME). Sőt, 138 USD közelébe erősödött az árfolyam. Az árak ezzel együtt alacsonyak. Mind az egy hónappal ezelőtti, mind az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 18 százalékos a különbség, mínuszban.

Jelenleg 15 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 2 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

A kukoricához hasonlóan, a búza fronthavi jegyzése is csökkenni kezdett a hazai parketten. Az étkezési búza ára 43 500 forintról 40 000 forintig ereszkedett. Ez 8 százalékos mínuszt jelent havi és 21,5 százalékosat éves szinten. A takarmánybúza augusztusi ára 38 000 forint tonnánként.

Úgy tűnik, július 1. egy kisebb mélypont volt a búza életében Párizsban (MATIF/EURONEXT). Azóta felfelé vette az irányt az árgörbe és múlt pénteken már 159 eurós szintet is elérte.

Chicagóban (CBOT/CME) csak az tűnik biztosnak, hogy lefékeződött, sőt meg is állt a búzaárak csökkenése. Július 1-től egy stagnáló időszak jött el, ami már jó tíz napja tart. 2010-ben volt utoljára ilyen alacsony a búzaár a tengerentúlon, mint most.

Aktuálisan 1 ezer tonna búza keresi vevőjét és 100 ezer tonnára van kereslet, amiből 100 ezer tonna folyamatos a hazai piactéren.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.