Főoldal » Gabonapiaci információk 2016/37

Gabonapiaci információk 2016/37

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Különböző becslések láttak eddig napvilágot a hazai kukorica várható mennyiségével kapcsolatosan. A számok 7,9 és 8,2 millió tonna körül szóródnak. Akármelyik is realizálódik majd a gyakorlatban, már most biztos, jóval a sokéves átlag feletti volumen várható.

A budapesti árutőzsdén jó ideje (a második félév kezdete óta) lefelé ereszkedik a kukorica ára. Igaz, ez szeptemberben eddig „csak” 1 százalékot jelent, de a tendencia töretlen. Jelenleg 39 500 forinton lehet jegyezni a novemberi terményt. A Magro.hu fizikai piacterén pedig a 37. héten 42 318 forint volt a kukorica prompt átlagára.

Az EU-ban a tavalyi eredménynél 6 százalékkal több, 62 millió tonna termésre számíthatunk, világszinten pedig 1 milliárd tonna feletti rekordtermés várható. Ezeknek a számoknak is köszönhetően az európai jegyzés igen stabilan alakul szeptember óta. Az árfolyam több hete a 160 eurós árszinthez konvergál Párizsban (MATIF/EURONEXT).

Chicagóban (CBOT/CME) ezzel szemben az ősz beköszöntével 119 USD-ról 132 USD-ig, 1 százalékot emelkedett a fronthavi jegyzés. nagy szó ez az előzmények ismeretében.

Jelenleg 1 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 1 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

Szeptember beköszöntével újra drágulni kezdett a búza az USA-ban. Európában folytatódik a csökkenés, de legalább az üteme lassult, míg Magyarországon csendes és stabil a búzapiac, de lássuk a részleteket.

A hazai árutőzsdén érdemi kereskedés nem folyik, de tisztán látás kedvéért érdemes tudni, hogy az étkezési búza 41 ezer, a takarmánybúza pedig 39 300 forintért érhető el tonnánként a legközelebbi lejártra. Nálunk a piacterén a 37. héten ehhez erősen hasonló árakon folyt a kereskedés. Átlagosan alulról közelítette a 40 ezer forintot az étkezési és 36 ezer forint körül alakult a takarmánybúza nettó termelői ára szeptember első felében. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy mintegy 20 százalékkal alacsonyabbak az árak, mint tavaly ilyenkor.

Lassuló ütemben, de tovább csökkent és immár 160 euró alatt jár a búza ára Párizsban (MATIF/EURONEXT). A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) friss statisztikája szerint az EU idei kibocsátása 145 millió tonnára csökkent. Ez 9 százalékos mínusz a tavalyihoz képest. Viszont az árak ennek ellenére lefelé mozognak, a globálisan várható nagy termés és készletek miatt. Ugyanis rekord szintű, 743 millió tonna búza betakarítására számíthatunk világ szinten a 2016/2017. gazdasági évben és a készletek is soha nem látott szintre, 229 millió tonnára emelkedhetnek.

Ennek ellenére 150 USD közelébe, már mintegy 9,5 százalékot erősödött a búza ára Chicagóban (CBOT/CME). Ezzel együtt ez inkább a nagy esésekkel tarkított korábbi időszak eseményeinek korrekciójának tekintendő, mint valódi fundamentális okokra visszavezethető drágulásnak.

Jelenleg 2 ezer tonna búza keresi új gazdáját és 121 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.