Főoldal » Gabonapiaci információk 2016/38

Gabonapiaci információk 2016/38

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 38. héten is folytatódott a kukorica árának lassú „erodálódása” a BÉT-en. Péntekre már csak 39 ezer forinton lehetett jegyezni a terményt a legközelebbi, novemberi lejáratra. Ha ahhoz viszonyítunk, hogy a decemberi kukoricát 39 700 forintért lehet venni, már nincs sok tere a fronthavi jegyzés további csökkenésének. A Magro.hu fizikai piacterén átlagosan 41 402 forintért adták a termény tonnáját.tanacsadas2x

Párizsban (MATIF/EURONEXT) a kukorica árfolyama már jó ideje a 160 eurós szintet kóstolgatja, de áttörnie még eddig csak egyetlen napig, augusztus végén sikerült neki.

Az augusztus 31-ével beköszönő trendforduló óta növekvő pályára állt a kukorica árfolyama Chicagóban (CBOT/CME). Ebben látszik most némi bizonytalanság, mivel a múlt héten összességében nem történt érdemi változás és a kukorica úgy fejezte be a hetet, ahogy elkezdte, 132,5 USD körüli értéken. A forgalom az ilyenkor megszokottaknak megfelelően alakult, vagyis átlagos volt. Novemberig ebben nem is ígérkezik változás.

Jelenleg 1 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 1 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

A hazai árutőzsdén továbbra sincsenek üzletkötések sem az étkezési-, sem a takarmánybúza viszonylatában. Az étkezési változat elméleti ára decemberi lejáratra 41 ezer forint.

merlegA hazai fizikai piacon ehhez hasonló pangás uralkodik. Említésre méltó esemény alig történik. Kevés az üzletkötés, mert az eladók kivárnak. A piactéren mindenesetre 37 736 forint volt a tonnánkénti átlagár.

Mind mennyiségben, mind minőségben rosszabb lett a búza Európában, mint tavaly. Ezek az aktuális rossz hírek. Jónak talán mindössze az tekinthető, hogy Párizsban (MATIF/EURONEXT) egyelőre keresi még az útját a búza, hogy merre is induljon tovább – tehát nem csökkent az ára. A szeptember eddig jobbára ebből állt. A múlt heti 161,25 eurós záróár még mindig olyan alacsony, hogy valószínűleg sokáig emlékezni fogunk rá.

A kukoricához hasonlóan a búza ára is stagnált a 38. héten Chicagóban (CBOT/CME) és 148,72 USD-n fejezte be a hetet. Itt sem egyértelmű, mi fog történni a következő hetekben. A termelők mindenestre abban bíznak, hogy 140 USD alá nem tud és nem fog majd bemenni az ár. Meglátjuk.

Jelenleg 2 ezer tonna búza keresi új gazdáját és 23 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.