Főoldal » Gabonapiaci információk – 24/2016

Gabonapiaci információk – 24/2016

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Magro.hu tájékoztatója szerint az őszi árpa aratása már elkezdődött, a búzára még várni kell, és sokan tényleg várják is ezt. Utóbbi ára elég kiszámíthatatlanul alakul hétről-hétre a világ árutőzsdéin, de középtávon már valamivel pontosabban megjósolható. A kereslet hajtotta kukoricaárak pedig kifulladni látszanak, bár a Magro Gabonaindexét (MGX) felfelé mozgatták a 24. héten. Pontos értéke 10 208 pont volt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 24. hét elején még folytatódott a kukorica prompt árának növekedése, de ez a hét második felére megállt. Mindez szoros összefüggésben van azzal, hogy jelentősen csökkent a kereslet. Ám még továbbra is voltak tonnánként 45 ezer forint fölött megkötött adásvételek. Összességében mindez 43 ezer forinthoz közeli átlagárat eredményezett a Magro.hu fizikai piacterén.

Bár a kukorica ára nem nőtt a BÉT-en és maradt tonnánként 52 ezer forint a legközelebbi lejáratra, azt mindenképpen pozitívumként élhetjük meg, hogy minden egyes nap volt kimutatható forgalom a parketten. Végre voltak kötések – még ha nem is túl sok – az egész úgy funkcionált, mint egy valódi árutőzsde.fácska

A hét elején még láttunk egy majd’ 2 eurós drágulást, de aztán csökkenőre váltott az árfolyam Párizsban (MATIF/EURONEXT). A hét végére 181 euróig ereszkedett vissza az augusztusi kukorica ára. De csak ez a lejárat mozgott lefelé. A többi időhorizonton 1-2 százalékos erősödést láthattunk.

Újra beleerősített viszont a kukorica viszont Chicagóban (CBOT/CME). A kifulladni látszó árfolyam ezúttal 3 százalékot ment fel és ezzel a júliusi kukorica ára tonnánként 170 dollár fölé érkezett. Ez az elmúlt 12 hónap legmagasabb értéke.

Jelenleg 1 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 1 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

Ha eddig ez eső még nem is jelentett problémát, a továbbiakban előfordulhat, hogy fog. Így most a búzatermelők sűrűn nézik az előrejelzéseket. Ha igaznak bizonyulnak a mostani várakozások és az előttünk álló hetek nem lesznek csapadékosak, jó közepes termés várható. A hazai piac most nem túl pörgős, de az aratás után sem valószínű a nagy pezsgés. Ennek oka, hogy a termelők elvárásaihoz képest alacsonyak az árak (alacsony minőségű étkezési búza esetén 42-45 ezer Ft között szóródnak). Mivel ezen a téren 1-2 hónapon belül érdemi változás nem várható, elhúzódó értékesítésekre számíthatunk.

A hazai határidős búzapiacon továbbra sem történik semmi. Az augusztusi lejáratú étkezési búza 43 500 forint, a takarmánybúza: 42 500 forint.

Tényleg már csak a múlt a 170 eurós árszint Párizsban (MATIF/EURONEXT). A múlt heti 163 euró záróár már a 160 euróhoz van közelebb.

A vékánkénti 4,75 USD már leküzdhetetlen akadályt jelentett a búzának Chicagóban (CBOT/CME). Bár egész héten csökkent a júliusi búza ára, e jelzett szintről visszapattant és 4,81 USD-n zárta a hetet.

Aktuálisan 1 ezer tonna búza keresi vevőjét és 101 ezer tonnára van kereslet, amiből 100 ezer tonna folyamatos a hazai piactéren.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.