Főoldal » Gabonapiaci Információk 2016/20

Gabonapiaci Információk 2016/20

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Magro.hu tájékoztatása szerint az új gazdasági évben világszinten a tavalyinál több kukorica teremhet. A volumen az 1 milliárd tonnához konvergálhat. Hogy Magyarországon mennyi termény lesz, az csak a nyár derekán becsülhető meg pontosabban. Jelenleg azt látjuk, hogy bár itthon a 20. héten valamelyest csökkent a kukorica prompt átlagára, de még így is jó 15 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor. A heti országos átlagár 43 129 forint lett a Magro.hu fizikai piacterén. A Dunántúlon ennél 1-2 ezer forinttal drágábban, keleten 1-2 ezer forinttal olcsóbban forgott a tengeri.

Alig kimutatható forgalom mellett, de folytatódott viszont a kukorica fronthavi jegyzésének drágulása a hazai árutőzsdén. kukorica.Az árfolyam újra átlépte az 50 ezer forintos küszöböt, amire utoljára 2014-ben volt példa.

A júniusi kukorica ára egyértelműen emelkedő trendben mozog Párizsban (MATIF/EURONEXT) is. Február vége óta 13 százalékot drágult, ám éppen a múlt héten, mintha megtörni látszana a lendület. Ha újra erőre kap, hamarosan a 170 eurós tonnánkénti ár sem lenne elérhetetlen, ám ez most kevésbé valószínű.

Chicagóban (CBOT/CME) a május 9-én elkezdődött, összesen 8 százalékig jutó erősödés a bushelenkénti 4 USD szintet már nem tudta áttörni és onnan 3,945 dollárig pattant vissza a 20. hét zárásaként. Ezzel együtt a fronthavi jegyzés az idei legmagasabb értékén állt a múlt héten. A forgalom nagysága közepesen alakult.

Jelenleg 1 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 2 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

búzaHa a hazai fizikai kukoricaárak viszonylag magasak is, a búzánál teljesen fordított a helyzet. Gyakorlatilag a csúcsminőségen kívül, nem fizetnek jó árat a vevők. A takarmánybúza ára alig haladja meg a 40 ezer forintot, míg az étkezési búza ára 43 ezer forint körül szóródott.

Május 3-a óta meglehetősen stabilan alakulnak a búzaárak a BÉT-en és meg kell szoknunk azt is, hogy szinte alig van különbség az étkezési- és takarmánybúza árfolyama között. Előbbi 43 500, utóbbi 42 500 forint tonnánként.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) egy 5 eurós intervallumon belül stagnál a szeptemberi búza ára – egyelőre minimális forgalom mellett.

A búza árának chicagói (CBOT/CME) alakulásáról pedig még mindig nehéz mit mondani. Most sem történt más, mint, amit megszokhattunk gyakorlatilag egész évben: kis drágulás után kis visszaesés jött. Ám, ha visszatekintünk erre az évre, láthatjuk, hogy a legközelebbi lejáratú búza ára a napok többségében a tonnánkénti 170-180 USD ársávban mozgott. És most is ott van. Az aktuális ára 171,87 USD volt a múlt hét zárásaként.

Aktuálisan 1 ezer tonna búza keresi vevőjét és 101 ezer tonnára van kereslet, amiből 100 ezer tonna folyamatos a hazai piactéren.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.