Főoldal » Gabonapiaci információk…

Gabonapiaci információk…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tovább drágult a kukorica a világ árutőzsdéin májusban, míg a búzapiaci árakra inkább a stabilitás volt a jellemző, kisebb változásokkal. Mivel jók a terméskilátások, a folytatásban is stabil, enyhén csökkenő irány várható, de most már a kukoricára is. Magyarországon csendesen telt a május, de a kukorica kis mértékű drágulása miatt a fizikai piacon, a Magro Gabonaindexen (MGX) 1 százalékot emelkedett és 10218 ponton zárt.

Az áprilishoz hasonlóan májusban is emelkedtek kukoricaárak a világban. A fronthavi jegyzés Chicagóban (CBOT/CME) 3, Párizsban (MATIF/EURONEXT) 5,5, itthon 8,5 százalékkal lett drágább. De 12 hónapon belül bármilyen időtávon is vizsgáljuk a változást, pozitívak a mutatók. Egy év alatt mintegy 10-20 százalékkal lett drágább a termény piactól függően. tanácsadás2xÉrdekes módon Magyarország jár élen a változásban. Nálunk plusz 24 százalékos a különbség. A „rally” eredményeként itthon 50 ezer forint fölé, Párizsban 170 euro fölé jutott a kukoricaárfolyam tonnánkénti ára, míg Chicagóban megközelítette a 160 USD-t. A Magro.hu fizikai piacán történtek is hasonló irányba mutatnak. Összességében 1,5 százalékkal, 43959 forintra növekedett a kukorica prompt átlagára májusban.

Némileg váratlan volt ez a globálisan kialakult egységes növekvő trend, így a továbbiakban inkább a stabilizálódás vagy az enyhe csökkenés a valószínűbb. Ebbe azonban az időjárás és a szója árának alakulása még bezavarhat.

A búzapiacok már az új terményt várják, bár nem túl nagy érdeklődéssel. És itt nem láthattunk egységes irányt a változásokban sem. A tengerentúlon stabilan, de enyhén negatívan, Európában inkább emelkedéssel, míg nálunk Magyarországon – forgalom nélkül – enyhe mínuszban zárta a múlt hónapot a búza. Ez 43 500 forintot eredményezett az étkezési búza és 42 500 forintot a takarmánybúza esetében.

Mivel idén is jó termés várható, hiszen a legfrissebb prognózis szerint 722 millió tonnára tehető a globális búzatermés – ami 5 millió tonnával több, mint azt előzetesen gondolták a szakértők – így jelentős drágulásra ezen a piacon sem lehet számítani rövid távon.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.