Főoldal » Gazda Hírek…

Gazda Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

EU-FORA ösztöndíj…

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) EU-FORA öszöndíja egyedülálló lehetőséget nyújt az EU-ban kockázatbecslést végző nemzeti hatóságoknál vagy más Art 36-os szervezetnél dolgozó fiatal munkatársaknak, hogy tudásukat és tapasztalatukat az élelmiszer-biztonsági kockázatbecslésben gyarapíthassák.

A pályázatok beadásának határidejét meghosszabbították; az új határidő: 2017. február 24. Az ösztöndíj elnyerése esetén a program 2017 szeptemberében indul.

Az ösztöndíj programnak saját weboldala van az EFSA honlapján, ahol a programmal kapcsolatos minden további információ elérhető:

http://www.efsa.europa.eu/en/engage/fellowship

Az ösztöndíjjal kapcsolatban felmerülő egyéb kérdések esetén érdeklődni az alábbi e-mail címen lehet, egyben a pályázatokat is erre az e-mail címre kell megküldeni:

EU-FORA@efsa.europa.eu

Drágult a nyerstej

Több mint harmadával emelkedett a termelői tej ára a 2016 júniusi adathoz képest, így jelenleg 85-90 forintot kell fizetni egy kilogrammért.Pozitív fejlemény a szektor számára, hogy a nyerstej országos termelői ára egy hosszú csökkenő tendenciát követően újra növekedésnek indult: 2016 júniusában még a kilogrammonkénti 66 forintot sem érte el az összeg, ami 40 százalékos áresést jelentett a két és fél évvel korábbi adathoz képest.   Probléma, hogy a magyar tejgazdaság a rendszerváltás óta elvesztette belső piaca csaknem negyedét, aminek következtében az egy főre jutó éves tej- és tejtermék fogyasztásunk csupán 55-60 százaléka az EU fejlett országaiban jellemző értékeknek. A hazai tejtermelés további fejlődésére lehetőséget biztosít az a 300 milliárd forint, amelyet a Vidékfejlesztési Program és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében különítettek el az élelmiszerfeldolgozók számára. 

Szőlőpara a fagy miatt

A szokatlanul kemény januári fagy miatt az idei szőlőtermés is jelentősen csökkenhet – állapította meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által végzett előzetes felmérés.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.