Főoldal » Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A földimogyoró…

A földimogyoró vagy amerikai mogyoró (Arachis hypogaea) a kétszikűek osztályába, a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozik. Őshazájában, Dél- Amerikában vadon is előfordul. Amerika felfedezése után Afrikán keresztül terjedt el fokozatosan az egész világon. Habár energiában gazdag, számos tápanyagot, ásványi anyagot, vitamint és antioxidánst tartalmaz, melyek elengedhetetlenek az optimális egészségi állapot eléréséhez és fenntartásához.
https://www.hungarianflavours.com/termeszet-aldasa/olajos-magok/sotlan-foldimogyoro

Októberben indulnak a kincstári kifizetések

Minden év októberében többek figyelmét is felkelti, hogy a Magyar Államkincstár megkezdi különböző összegek kifizetését. Több olyan jogcím illetve lehetőség is van, amelyek vonatkozásában ilyenkor pénzt várhatnak a termelők. Az Európai Unió pénzügyi rendszerében meghatározó szerepe van októbernek. A pénzügyi év ugyanis október 16-án kezdődik és eddig a dátumig kell lezárni az előző évi kifizetések jelentős részét. Ezért október közepéig rendezni kell a pénzügyi fegyelem miatti elszámolást is.

Októberben indulnak a kincstári kifizetések – Agro Napló – A mezőgazdasági hírportál

Gabonahegyek nőnek

Egyre kevesebb terményt adnak el a gazdák. A tartósan alacsony gabonaárak mellett egyre visszafogottabb a termelők értékesítési kedve, emiatt pedig folyamatosan nő a tárolási idő és a készletnagyság. A gazdák a készletfelhalmozódás ellen megfelelő fajtaválasztással és jól működő tárolási technológiával készülhetnek fel.
Gabonahegyek nõnek a tárolókban a rossz árak miatt:

Az őszi búza beltartalmi értékei

Lezárult a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének őszi búza fajtakísérleti munkája 2017-ben. A gazdálkodók számára is elérhető kiadványban foglalták össze az eredményeket. A kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványt a Vetőmag Szövetség idén is közzétette a honlapján, és ugyanitt az elmúlt tíz év összefoglalója is elérhető.

Édes évzárás…

Jól halad az idei cukorrépa betakarítás, mind a termelők, mind a feldolgozók jó szezon elé nézhetnek. Idén azonban megszűnik a cukor uniós termelés szabályozása, ezért éles versenyre kell készülniük az ágazat szereplőinek. A cukorrépa termelés a szántóföldi gazdálkodás egyik legnagyobb szakértelmet igénylő eleme. Az eddig mért 62,5 t/ha – os termésátlag a korábbi évekhez viszonyítva kifejezetten jó, az ötéves átlagot 5,2%-kal haladja meg. A cukortartalom átlagos, 17% körüli. Szeptember 30-a azonban fontos dátum volt a cukortermelésben érdekelteknek, hiszen ekkor – ötven éves működés után – megszűnt a kvótarendszer az Európai Unióban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.