Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kevés a hazai sertés

A hazai kínálat nem tudja fedezni a szükségleteket, akár malacról, akár hízóról van szó. Egyre nagyobb bajba kerülnek a hazai húsipari vállalkozások: a sertésárak emelkedésével nő a termelési költség, a kereskedők azonban nem hajlandók drágábban átvenni a húst, illetve a készítményeket.
http://agroforum.hu/hirek/keves-hazai-sertes-aremelkedes-varhato

Az “Év hala”

Idén is meghirdeti az “Év Hala” választást a Magyar Haltani Társaság. Most a balin, a domolykó és a kövicsík közül kerül majd ki a nyertes. Az “Év hala” címet az a hal kapja majd, amelyre a legtöbb szavazat érkezik december 31-ig. A jelöltek közül kettő fogható, egy pedig védett faj. A balin, a domolykó és a kövicsík közül lehet választani.
https://www.agrarszektor.hu/allattenyesztes/indul-a-szavazas-harom-gyonyoru-jelolt-kozul-kerul-ki-az-ev-hala.9133.html

Jégkár-mérséklő rendszer

Jövő év májusától működik majd az országos jégkár-mérséklő rendszer, amellyel több tízmilliárd forint megtakarítás érhető el évente csak a mezőgazdaságban.az országos jégkár-mérséklő rendszer kiépítésének 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési pályázaton keresztül finanszírozzák, a kormány kiemelt beruházásként kezeli a rendszer megvalósítását. Hozzátette: a becslések szerint a rendszer évi 1,5 milliárd forintos működtetését a gazdák kárenyhítési befizetéseiből finanszírozzák, kiegészítve a kormányzati költségvetés forrásaival. A jégkár-mérséklő rendszer úgy működik, hogy a generátorok az érkező front előtt legalább két órával ezüst-jodidot párologtatnak a levegőbe, amely a felső légtérbe jutva megakadályozza, hogy nagy méretű jégkristályok alakuljanak ki.  a rendszer hatékonyságáról  már vannak tapasztalatok, hiszen  három dunántúli megyében – Somogy, Baranya és Tolna  – már működik egy 141 generátorból álló hálózat, amely része lesz az országos hálózatnak.

Az Év Tanyája közönségdíj

A Földművelésügyi Minisztérium idén először meghirdette “Az Év Tanyája” díjat. A díjjal szeretnék magas szintű elismerésben részesíteni azt a tanyatulajdonost, aki mind a természeti, mind az épített és táji környezetbe illeszkedő tanyát tart fent jó mintául szolgálva más tanyák számára. Szavazni 2017. november 5-ig lehet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Facebook oldalán.

Drasztikusan csökken a rovarállomány

Drasztikus hanyatlást figyeltek meg kutatók védett területek rovarállományában. De ez a hanyatlás az élőhelytípustól függetlenül észlelhető. A rovarok kulcsszerepet játszanak az ökoszisztémák működésében, a vadon élő növények 80 százalékának beporzásáért felelnek, emellett a madarak mintegy 60 százalékának táplálékai. http://www.agrotrend.hu/innovacio/fenntarthatosag/a-rovarok-kozossege-megtizedelodott

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.