Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnök képzés

A klímaváltozás hatása a mezőgazdaság területén alapvetően a vízgazdálkodási problémákhoz kötődik világszerte és hasonlóan Magyarországon is. Ezek megoldásához egyre fontosabb lesz olyan komplex mesterszintű ismeretek elsajátítása, ahol a probléma feltárásától a megoldások kidolgozásáig felkészítik a leendő szakembereket. A Debreceni Egyetem 2018. februártól az országban elsőként engedélyezte a Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Mesterszintű (MSc) Képzés indítását. További információk kérhetők: (52 508 444/88409; ktunde@agr.unideb.hu)
https://agronaplo.hu/termekinformaciok/ilyen-meg-nem-volt-mezogazdasagi-vizgazdalkodasi-mernok-msc-szak-indul-debrecenben

Kertészeti gépbeszerzés támogatása

Pályázati felhívás a kertészeti ágazatok versenyképességének fokozására, valamint innovatív és környezetbarát kertészeti technológiák elterjesztésének támogatására. A Kormány az Európai Unióval megkötött Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a kertészeti ágazatokban tevékenykedő mezőgazdasági termelők versenyképességének javítását. A cél elérését a Kormány a kertészeti tevékenységet folytató mezőgazdasági termelők együttműködésével tervezi megvalósítani a jelen felhívásban foglalt feltételek mentén. A pályázati lehetőségekről részletesen a Széchenyi 2020 honlapján közzétett felhívás alapján tájékozódhatnak.

„Fűts okosan!” c. kampány

A Földművelésügyi Minisztérium érdekes tudástartalmat tett közzé a Fűts okosan kampányon belül. Ahol a diákok számára fontos a tüzelés (otthoni fűtés) típusainak, legjobb módszereinek, hatásainak és mellékhatásainak megismerése, javasoljuk az alábbi felszínek böngészését, feldolgozását:

http://www.futsokosankampany.hu/mit-ne-egessunk#tartalom

http://www.futsokosankampany.hu/a-helytelen-tuzeles-egeszsegugyi-hatasai#tartalom

http://www.futsokosankampany.hu/az-egyes-berendezestipusok-fobb-jellemzoi-milyen-berendezest-valasszak#tartalom

http://futsokosankampany.hu/uploads/video/Lakossagi_futes_problemai_1_EN_HighQ.mp4 (magyar kisfilm, angol felirattal – nyelvtanulóknak)

Az almafa betegségei

Az almafa betegségei, akárcsak a körtefa betegségei sok gyümölcstermesztőnek okoznak gondot évről évre. A növényvédelmi kisokos abban segít, hogy felismerje az almatermésűek betegségeit, és gyorsan megtalálja, mivel védekezhet, vagy milyen utókezelést érdemes alkalmaznia. Az almafa betegségei gyakran felütik fejüket. Az ezekről készült összefoglaló anyagot érdemes lementeni, hogy szükség esetén kéznél legyen.
https://www.magro.hu/agrarhirek/gazdalkodas/zoldseg-gyumolcs/az-almafa-betegsegei-hogyan-vedekezzunk-ellenuk/

Drámai az éghajlatváltozás hatása

Az évi 25 millió ‘klímamenekült’ azt jelenti, hogy több mint háromszor annyian válnak menekültté a klímaváltozás miatt, mint a háborúk és a politikai üldöztetés miatt. A klímaváltozás jellemzően fejlődő országok lakóit teszi menekültté. A 25 millió nem a “klímamenekültek” teljes száma, hanem csak azoké, akik az éghajlatváltozás miatt hirtelen bekövetkező természeti katasztrófák miatt válnak földönfutóvá, mert nincsenek megbízható adatok a hosszabb távú folyamatok, például az elsivatagosodás miatt az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek számáról. http://www.agrotrend.hu/innovacio/fenntarthatosag/dramai-az-eghajlatvaltozas-hatasa—evente-25-millioan-valnak-foldonfutova

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.