Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Gergely-naptár

A julián naptárt Julius Caesar Róma alapítása után 709-ben (Kr. e. 45-ben) vezettette be. Ebben egy év 365 napból állt, és minden negyedik évben egy szökőnapot iktattak be. Az így átlagosan kialakuló 365,25 napból álló év azonban hosszabb, mint a 365 nap 5 óra 48 perc 46 másodpercből álló szoláris év, ami 365,242199 napnak felel meg. Az eltérés ezer év alatt nagyjából nyolc nap, ami a középkorban egyre nagyobb nehézségeket okozott a mezőgazdasági munkák ütemezése során, és a húsvét időpontjának kiszámításában, ezért a naptárreformot a XIII-XV. században egyre többen sürgették. A XIV. századtól kezdve több tervezet is született, amit azonban a bírálók sorra el is vetettek. Végül a XIII. Gergely pápa által 1576-ban felállított nemzetközi bizottság eljárása lett eredményes. Az új rendszert 1577-ben Aloysius Lilius olasz orvos, csillagász dolgozta ki, a bizottság felülvizsgálta, jóváhagyta, majd a tervezetet a pápa megküldte valamennyi európai uralkodónak és egyháznak véleményezés végett. A beérkezett javaslatok alapján Christophorus Clavius német származású jezsuita matematikus, csillagász öntötte végleges formába. Végrehajtását a pápa 1582. február 24-én az Inter gravissimas bullával rendelte el.

A 72-es szabály…

 

Létezik egy régi trükk arra, hogy viszonylag pontosan ki tudjuk számolni, hogy adott hozamszint mellett mennyi idő alatt tudjuk megduplázni befektetett vagyonunk értékét, kamatos kamat mellett, ez a 72-es szabály. Módszertana mindössze annyi, hogy 72-vel elosztjuk a várható kamatot és megkapjuk, hány év lesz szükség ahhoz, hogy pénzünk értéke megduplázódjon.

A vadgazdálkodás jelene és jövője

Európai viszonylatban a vadhúsfogyasztás 0,7-1 kg/fő/év körüli, míg hazánkban ez ennek alig az egyharmada. A növekvő nagyságú nagyvadállomány mind komolyabb konfliktusokat okoz, különösen az okozott mezőgazdasági és erdei vadkár miatt, ugyanakkor mégsem használjuk ki a vendégvadásztatás terén meglévő potenciálunkat.
A vadászat fokozott biztonságának, szakmaiságának, ellenőrizhetőségének megteremtése mellett a vadászturizmus keretében meg kell teremteni a hazai vadászturizmus, az alacsonyabb jövedelmű vadászok vadászati lehetőségét.
A vadászatot, a vadgazdálkodást az ökoszisztémák fenntartásában végzett munkája miatt nagyobb társadalmi megbecsültség indokolt. A vadhús hazai- és export értékesítésének növekedése ösztönzi a vadgazdálkodókat a fokozottabb állományhasznosításra.
Prémium jellegére építve, a hazai és nemzetközi gasztronómiára alapozva lehet működtetni ezt a termékpályát. A magyar vadhús világszerte ismert termékké fejleszthető.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.