Főoldal » Gazda Hírek röviden

Gazda Hírek röviden

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Konzultáció indul a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról…

A „Közös Agrárpolitika (KAP) modernizálása és egyszerűsítése” címmel az Európai Bizottság 2017. február 2-án meghirdette a 2020 utáni KAP-ról szóló, nyilvános társadalmi konzultációt.

A 2017. május 2-ig tartó konzultációs időszak alatt a Bizottság által feltett kérdések alapján a mezőgazdasági termelők, magánszemélyek, az érdekelt szervezetek és más érdekelt felek is megoszthatják a Bizottsággal a KAP jövőjére vonatkozó elképzeléseiket és javaslataikat.
A kérdőív a következő linken érhető el: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FutureCAP

2017. a Furmint éve

A Furmint évének nyilvánította 2017-et a kormányzat, azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi és a hazai piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára. Magyarországon jelenleg 3951 hektáron terem furmint, ebből 3800 hektáron Tokaj-Hegyalján, de a fajta szinte mindegyik magyar borvidéken megtalálható már.

Növényvédőszerek és termésnövelő anyagok 2017.

Dr. Ocskó Zoltán – Dr. Erdős Gyula – Dr. Molnár Jenő: Növényvédőszerek, termésnövelő anyagok 2017. I-II.
A korábbi években már megszokott formában jelent meg idén is az engedélyezett növényvédőszerek és termésnövelő anyagok 2017. évi kiadványa. Ebben valamennyi olyan érvényes engedélyű készítmény fontosabb adata feltüntetésre került, amelyre az engedélyező hatóság 2016. december 31-ig forgalombahozatali- és felhasználási engedélyt tett közzé.
A szerkesztők – követve az évtizedek óta megjelenő éves kiadvány szerkezetét – olyan elrendezésre törekedtek, hogy a termelők, kereskedők és minden más érdeklődő könnyen megtalálja a számára szükséges információkat.
Az 1. fejezetben a növényvédő szerek abc-sorrendben követik egymást.
A 2. fejezetben hatóanyag-termék indexet közlünk elsősorban azzal a céllal, hogy egyes növényvédő szereket hatóanyaguk alapján is vissza lehessen keresni.
A 3. fejezetben növényi kultúrák fontosabb károsítói, betegségei ellen használható termékeket soroltunk fel, amelyeket főleg az egy-egy növényvédelmi probléma megoldására készítményt kereső termelők használhatnak.
A 4. fejezet az elsősegély-nyújtási eljárásokról ad részletes tájékoztatást.
Az 5. fejezetben tájékoztatókat és címjegyzékeket találnak.
A kézirat lezárását követően folyamatosan kerülnek engedélyezésre újabb készítmények, ill. jelennek meg egyéb (pl. eseti) engedélyek, gyűjtő csomagolások, amelyekről az engedélyező hatóság weboldalán – www.nebih.hu – illetve a www.neoland.hu címen is kaphatnak tájékoztatást.

Az évente megjelenő kiadványt ajánljuk minden növényvédelemben dolgozó – irányító és végrehajtó – szakember részére, de valamennyi gazdálkodó számára is.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.