Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Erasmus+ 30.

Az Erasmus+ program az Európai Unió egyik legsikeresebb kezdeményezése, mely közvetlen hatással van több millió ember életére: segíti a fiatalok munkába állását, erősíti az EU polgárainak aktív társadalmi szerepvállalását, támogatja a társadalmi beilleszkedést és nemzetközi perspektívát nyújt a résztvevőknek.

Az Erasmus 30. születésnapja alkalmából 2017-ben Európa-szerte, így Magyarországon is egész éven át tartó ünnepségsorozat mutatja be a program eredményeit és hatásait. Az év során számos izgalmas rendezvény szól majd arról, milyen lehetőségeket kínál az Erasmus+ az oktatás, a képzés, az ifjúsági ügyek és a sport területén.

Letölthető anyagok, plakátok, bannerek a kampány hivatalos arculatával elérhetőek az Európai Bizottság honlapjáról: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/anniversary/resources_hu

Az Erasmus+ 30 kampányhoz kapcsolódóan számos további közösségi média akcióra is sor kerül:

www.facebook.com/erasmus.osztondij.hallgatoknak
www.facebook.com/erasmusplusz.tanarok
www.facebook.com/eurodeskFLP

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályozása

Napjaink egyik slágerterméke a „chia mag”. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez az új élelmiszerek kategóriájába tartozó termék kizárólag előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthető. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a forgalmazáshoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

A „chia mag” (hivatalosan magyarul aztékzsályamag) egy egynyári lágyszárú növény, az aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Magas rost tartalma (18-30%) miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában.

Pozitív tulajdonságai mellett azonban a „chia magnak” lehetnek káros egészségügyi hatásai is. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm „chia magnál” nem lehet többet fogyasztani.

Részletes információk az új élelmiszerek engedélyezéséről az alábbi linken találhatók:

http://portal.nebih.gov.hu/-/uj-elelmiszerek-es-uj-elelmiszer-osszetevok-engedelyezese

Fenntartható Fejlődési Célok

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetsége „A Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása Magyarországon” címmel konferenciát szervezett február 7-én, amelyen több mint 400 ember vett részt.

A konferencia célja az volt, hogy megvizsgálja, milyen feladatok állnak Magyarország előtt az ENSZ 2030-ig szóló fejlesztési feladatainak teljesítésében, többek között olyan célok elérésében, mint a szegénység, az éhezés csökkentése, a tudás növelése, a biológiai sokféleség megőrzése vagy a klímaváltozás mérséklése. A tanácskozáson a kormányzati és társadalmi szervezetek neves előadói mind a hazai, mind a nemzetközi fejlesztési kérdésekkel foglalkoztak.

Az ENSZ közgyűlése 2015 szeptemberében fogadta el Agenda 2030 programját, mely 17 célhoz csoportosítva 169 globális feladatot tűz ki a nemzetek közössége számára a fenntartható fejlődés területén.

A 2007 és 2013 közötti időszakban közel 2300 milliárd forintot, a mostani uniós költségvetési ciklus végéig, 2020-ig pedig az operatív programok és az Európai Unió más tematikus programjai keretében több mint 2800 milliárd forint támogatást fordíthatunk környezet- és természetvédelmi beruházásokra.

Megjelent a szaktanácsadási pályázati felhívás

Megjelent társadalmi egyeztetés keretében a VP1-2.1.1-2.1.2-17 Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás pályázati felhívás.

Véleményezésre 2017. február 16-ig van lehetőség, a Széchenyi2020 felületen leírt módon, bejelentkezést követően.

A felhívás a palyazat.gov.hu oldalon az alábbi linken érhető el: https://www.palyazat.gov.hu/trsadalmi-egyeztetsen-a-mezgazdasgi-erdgazdlkodsi-s-lelmiszer-feldolgozshoz-kapcsold-egyni-s-csoportos-szaktancsads-cm-felhvs-tervezete

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.