Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása

Az ,,Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” és a ,,Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében” című felhívásokra a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében lehet pályázni 2017. február 15-től. A magyar élelmiszeripar támogatására mintegy 300 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre 2020-ig, ennek része a mostantól pályázható hitelprogram.

Az első esetében összesen 100 milliárd forintnyi – 50 milliárd visszatérítendő és 50 milliárd vissza nem térítendő – fejlesztési forrás az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését, piaci pozíciójának erősítését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások megvalósítását segíti. Az élelmiszeripari középvállalkozások 50-750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el, míg az igényelhető kölcsön összege minimum 50 millió, maximum 2 milliárd forint lehet. A kölcsön futamideje a szerződéskötéstől számítva maximum 15 év, a kamat évi 1 százalék.

Részletek itt.

NAK Piackereső

A NAK megújult és kibővült internetes országos ,,NAK Piackereső” elnevezésű szolgáltatással segíti a fogyasztókat és a termelőket. A felület többféle keresési lehetőséget is kínál, így „Piac”, „Termelő” vagy „Termék” szerint – a kívánt megyét, vagy termék esetén a kívánt termékcsoportot kiválasztva. Az adatbázis tartalmazza a közvetlen értékesítést segítő helyi termelői piacokat is, valamint kiegészült a hagyományos piacok keresésére lehetőséget biztosító felülettel.

Megjelent a kötelező járványvédelmi előírások gyűjteménye

Megjelent a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó Országos Főállatorvosi határozat, az előírás célja a baromfiállományok, különösen a szabadtartású víziszárnyas telepek járványügyi biztonságának fokozása a madárinfluenza vírus okozta károk csökkentése és a későbbi kockázatok mérséklése érdekében.

A péntektől érvényes utasítás szerint a betelepítés várható időpontjáról legalább 3 héttel korábban írásban tájékoztatni kell az illetékes hatóságot. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni. Egy telepre kizárólag akkora állományt lehet betelepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A határozat tartalmazza a zárt építmények víziszárnyasok, illetve egyéb szabadon tartott baromfik sűrűségnek megfelelő minimum alapterületét is – olvasható a közleményben.

Részletes előírások az alábbi linken érhetőek el:
http://www.kormany.hu/hu/dok?source=3&type=301#!DocumentBrowse  

Farsangi Forgatag a Vajdahunyadvárban

Farsangi Forgatag

2017. február 25-­26.

10.00-től 18.00 óráig

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban fergeteges programokkal, zenével és finomságokkal űzzük el idén a telet. Élő múzeum, tárlatvezetések, kézműves foglalkozások, mesejáték, népi játszóház fakörhintával, koccintással egybekötött „pincetúra” és jelmezes mulatság egész hétvégén!

Nyilatkozniuk kell a bortermelőknek

A januártól hatályos új jövedéki törvény bevezeti a kisüzemi bortermelő kategóriáját, amely a várakozások szerint az eddiginél lényegesen egyszerűbb ügyintézést tesz majd lehetővé.

Jellemzően a saját vagy vásárolt szőlőből, legfeljebb 1000 hektoliter mennyiségben bort előállító borászatok választhatják a kisüzemi bortermelő státuszt. Ezek a termelők 100 hektoliter palackos erjesztésű pezsgőt is készíthetnek, csak magyar szőlőt dolgozhatnak fel, és nem vásárolhatnak bort.

Nyilatkoznia valamennyi borászatnak kötelező, március 31-ével ugyanis minden termelőnek automatikusan megszűnik az eddigi engedélye.   

Azok, akik egyszerűsített adóraktári körben maradnak, új, elektronikus engedélyt kapnak a NAV-tól. Nyilvántartásukat a jelenlegi pincekönyvben vezethetik tovább, a hamarosan megjelenő új pincekönyv-rendelet értelmében azonban ez a nyilvántartás is egyszerűbbé válik.

Az új szabályoknak megfelelően kevesebb adatra lesz szükség az elszámolás leadásához is, és ezeket csak évente egyszer, a borpiaci év végét követően, augusztus 15-éig kell a termelőknek benyújtaniuk a hegybíróhoz. A termelői pezsgőt előállító, tároló termelőknek ezzel egy időben kell megküldeniük jövedékiadó-bevallásukat a NAV-nak, és ekkor fizetik meg az adót is.

Az őstermelők adózása

Az őstermelői tevékenység szabályait a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, valamint a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII. 28.) kormányrendelet határozza meg. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhető az új, frissített „Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályai 2017.” című információs füzet, amely a legfontosabb fogalmakat és az idei adózási, elszámolási szabályokat tartalmazza.

A NAV egyéb adózási tájékoztató anyagai ide kattintva elérhetőek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.