Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

E hónaptól kell bejelenteni a legtöbb támogatási igényt

Áprilistól lehet beadni az idei támogatási kérelmeket, a választható támogatástípusok újabb jogcímekkel bővültek. Április elején lesz elérhető a 2017. évi egységes kérelem beadó felülete, ebben az évben 7 új jogcím kerül az egységes kérelem alá, az ide tartozó jogcímek száma 41.

Meghívó túzoklesre…

Több programot is szervez áprilisban a Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP): egyebek mellett túzoklesre, természetvédelmi túrákra és madármegfigyelésre várják az érdeklődőket.

A KMNP Igazgatóságának közleménye szerint áprilisban egész hónapban hajnali túzoklest tartanak Dévaványán, a Réhelyi Látogatóközpontban. Hétvégenként szakvezetést is biztosítanak, természetvédelmi őr kíséretében nemcsak a túzokdürgést lehet megtekinteni, hanem előadást is hallhatnak a látogatók a túzokról és annak védelméről.

Tápanyagellátási szakkönyvek

Füleky György, Sárdi Katalin: Tápanyag-gazdálkodás mezőgazdasági mérnököknek

A könyv ismerteti az egyes növényi tápelemek szerepét, hatását és hiányát a növény fejlődésére, illetve a termés mennyiségére és minőségére. Különös hangsúlyt fektet a tápelemhiány tüneteire, azok részletes megjelenési formáinak bemutatására… 

Izsáki Zoltán: Kukorica, cukorrépa, zab, olajlen és silócirok tápanyagellátása

Az olvasó egy logikus felépítésű, gondosan összeállított, komplex szemléletű, élvezetes stílusú, szakmai igényességgel megírt könyvet vehet a kezébe. A klasszikus talajtermékenységi – agrokémiai – növénytáplálási kutatási eredmények igazi tárházára bukkanhat ebben a munkában…

Dr. Csizmazia Zoltán: A tápanyag-gazdálkodás gépei

A tápanyagok hatékony kijuttatásához ismerni kell a ható tényezőket, amelyek a kijuttatáshoz alkalmazott gépek jellemzői mellett a tápanyagok tulajdonságainak, a termesztett növény igényeinek, a talaj tápanyag szolgáltató képességének, valamint a környezeti tényezőknek az ismeretét is feltételezi. A korszerű kijuttatás technikai alkalmazása nem nélkülözheti a kijuttató gépek fejlődésének ismeretét! 

A lombtrágyázásról…

A lombtrágyázás a magas színvonalon gazdálkodók egyik fontos termelési eszköze. Ugyanakkor a termőhelyi adottságokhoz igazodó, hosszú távon is fenntartható termesztéstechnológiát alkalmazók egyik lehetősége is. A termesztendő növények igényei is különbözőek. A búza, repce igényli a kénutánpótlást, az olajos növények a bórhiányra érzékenyek, a kukorica a cinkkiegészítést hálálja meg. Kutatások igazolták, hogy a levélen keresztül adagolt mikroelemek a gyökér tápanyag-felvételét is javítják.

EU források 2007-2013

A magyarországi európai uniós források felhasználásának és hatásainak elemzése a 2007-2013-as programozási időszak vonatkozásában. A GKI és a KPMG közös tanulmánya.

A tanulmány itt érhető el.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.