Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Zetor megújulása

Generációváltáshoz érkezett a Zetor. 2017-ben komoly változásokon estek át a gyártó gépei. Az új generációs motorok már képesek a legszigorúbb környezetvédelmi normákat is teljesíteni, valamint  a modellfelszereltség-jelölések is módosulnak idén. Új modell is érkezik idén a Zetortól. A Zetor Major 80-as gépet ugyanis mostantól 24/12 fokozatú sebességváltóval is megvásárolhatják az érdeklődők. Az új váltó mellé átalakított vezetőfülke is jár, valamint az emelőkapacitást 24kN-ról 33kN-ra emelték a tervezők.

Szakkönyvek…

Seléndy Szabolcs: Gyakorlati biogazdálkodás 2.
Bioállattartás (kecske, mangalica, tyúk, gyöngytyúk, méh), kemenceépítés és -használat, ökoszabályrendszer. A második kötetet, az előzőhöz hasonlóan, a biotermesztés területén sikeresen tevékenykedő biogazdák írták.
Hans Späth, Otto Thume, Johann-Georg Wenzler: Kecsketartás
A kecske rendkívül intelligens, eleven, mindenre kíváncsi és játékos állat. Változatossá teszi mindennapjainkat. Ez a könyv tapasztalatokon és kutatásokon alapuló ismereteket közöl a kecske helyes tartásáról és gondozásáról, nem utolsó sorban a megfelelő fajta kiválasztásáról.
Várkonyi József – Áts Eteléné: Kecsketenyésztés kisgazdaságokban
Ebből a könyvből az elméleti tudnivalók mellett elsősorban a gyakorlati teendők ésszerű szervezése és a gazdaságos kecsketartás ismerhető meg. A valaha “a szegény ember tehenének” tartott kecske tartása hazánkban az elmúlt évtizedben újra fellendült, de a korszerű kecsketartás iránt érdeklődő tenyésztők szakirodalmi ellátottsága igen szűkös, ezért tekinthető alapvető műnek a szerzők munkája.
Molnár Andrea, Molnár József: Kecsketenyésztés
A szerző i hitvallás: Aki kecsketartásra szánja el magát, az szeresse az állatot. Vegyen annyi fáradságot, hogy néhány napot töltsön el egy kecsketartó telepen. Ha ez idő alatt a kecske szeretete tovább erősödött benne, akkor néhány egyeddel kezdjen hozzá saját tenyészete megalapozásához. A sikeres kecsketenyésztés alapja az állatok szeretete.

Mag nélküli paradicsom

Különleges, genetikai módosítási eljárás segítségével olyan paradicsomot állítottak elő, mely mag nélkül fejlődik, és még méhekre sincs szükség a szaporodáshoz, és fejlődéshez. A most létrehozott paradicsom az első ilyen kifejezetten előre megerezett “GMO termék”. – írja az avilagtitkai.com. Az hogy ezek a mag nélküli variánsok végül a boltokba kerülnek e, erősen azon múlik, hogy a törvényi “környezet” kedvező-e, de nagyon valószínű, hogy idővel találkozhatunk az újgenerációs GMO termékekkel.

A MOBILISESME program

Kiutazás külföldi tapasztalatcserére. EU forrásokból és támogatással 2 hét – 2 hónap közötti időtartamra utazhatnak ki tanulási céllal hazai kkv-k szakalkalmazottai bármely EU-tagországba és a csatlakozókba. A kísérleti csereprogram (pilote project) célja a tanulás, nem a munkavégzés. Koncepciójában hasonló az egyetemisták Erasmus programjához.
Eredményeként a KKV-k növelik versenyképességüket az együttműködés, és új üzleti lehetőségek megnyitása révén, míg a szakképzett munkavállalóik új készségeket és tudást sajátítanak el a nemzetközi tapasztalat során. Az ott regisztrált partnerekhez lehet kiutazni más országokba. A kiküldött a küldő ország Nemzeti Kapcsolattartó Szervezetétől kapja az ösztöndíjat, miközben a munkahelye a kiküldés alatt is folyósítja neki a fizetését. Arra is van mód, hogy valaki a saját ismeretségi körében található külföldi partnerhez utazzon, amennyiben a fogadó vállalat szintén beregisztrál a nemzetközi rendszerbe. 2017.június 30-ig vissza kell érni a külföldi szakmai gyakorlatról!
>>> A küldő /fogadó cégeknek be kell regisztrálni a kifejezetten erre a célra létrehozott nemzetközi rendszerbe. http://matchmaking.mobilisesme.eu/
Részletes információ: Pályázati Tanácsadók Országos Szövetsége (PÁTOSZ) www.patosz.hu
További információ: mobilisesme@patosz.hu, mobilisesme@gmail.com,

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.