Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mennyi mérget fogyaszt?!

Az Európában boltokba kerülő élelmiszerek majdnem fele szennyezett valamilyen vegyszerrel. Április közepén hoztak nyilvánosságra egy jelentést, melyből kiderül, az európai élelmiszerek 47 százaléka szennyezett valamilyen növényvédőszer-maradvánnyal. Aggasztó, hogy a vizsgált élelmiszerek 28 százalékában többféle vegyszer maradványait is kimutatták. A többszörösen szennyezett termékek rangsorát a banán vezeti, utána a szőlő és a paprika áll a sorban.

Méhek napja…

A Méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Az utóbbi években többször hallhattunk a méhek pusztulásáról. Ennek különböző okai rendszerint szakemberek vizsgálatának tárgyát képezik. De veszélyeztetik a méhállományt a mezőgazdasági monokultúrák és a klímaváltozás is. Magyarországon az átlagos éves mézfogyasztás jelenleg személyenként 70 dekagramm. Bár a fogyasztás nőtt az elmúlt években – 50 dekagrammról 70-re –, azonban így is messze elmarad a nyugat-európai 2,5-2,7 kilós átlagtól.

Mezőgazdasági támogatások

2016-ban összesen 647,3 milliárd forint támogatásban részesültek a hazai mezőgazdasági szereplők agrár- és a vidékfejlesztési intézkedések keretében. Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 82 százaléka eurós forrásból származott, a maradék hazai költségvetésből került kifizetésre. Az állattartó gazdák az előző évihez képest 32,2 milliárd forinttal kevesebb támogatást kaptak.

Erdőkárok…

A rendkívüli áprilisi hóesés az erdőkben, az erdőgazdálkodásban is jelentősebb károkat okozott. A kár egyaránt sújtotta az őshonos és idegenhonos, a fiatal és öreg állományainkat. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek miatt komoly kihívásokkal szemben keresni kell a megfelelő erdőgazdálkodási megoldásokat.

Kifizetési kérelmek…

Hétfőtől már benyújthatják kifizetési kérelmeiket a fiatal gazdák. A kifizetési kérelmeket 2017. május 1. és 31. között kell benyújtani a Magyar Államkincstár (MÁK) felé. Fontos, hogy kizárólag az nyújthat be kifizetési kérelmet, aki rendelkezik a 2012. július 16. és augusztus 16. között benyújtott fiatal gazda támogatási kérelemhez kapcsolódó helyt adó nyilatkozattal, tehát bizonyíthatóan elnyerte a támogatást.

Agrártermékek népszerűsítése

Az z AMC  közleményben arról tájékoztatott, hogy utófinanszírozású, vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni Magyarországon szeptember 15-ig megvalósuló – a magyar élelmiszerpiacot és gasztronómiát népszerűsítő, a hazai termékek piaci promócióját erősítő, az agrárágazatot, avagy annak valamely szegmensét bemutató, fejlesztő – rendezvényekre és a hozzá kapcsolódó marketing kommunikációs feladatokra.

A pályázatok kapcsán további információ az AMC honlapján, a www.amc.hu felületen érhető el.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.