Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tanyafejlesztési program

Több mint egymilliárd forintot szán idén a földművelésügyi tárca a Tanyafejlesztési programra. A rendszer hatéves működése során eddig 1691 pályázó nyert el támogatást. Az idén 1,225 milliárd forint fordítható a hetedik alkalommal kiírt és nemzeti forrásból működtetett Tanyafejlesztési program finanszírozására. A hagyományos alföldi tanyavilágon túl az idén először a Dunántúlra, a Bakonyba, Szentgálra és környékére, valamint Heves megyei járásokra is kiterjed a program.

Légi növényvédelem

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint légi-mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatban jelenleg a következő szervezetek rendelkeznek hatósági engedéllyel:

 • Déldunántúli Repülőgépes Szolgáltató Bt.
 • Fly-Coop,
 • Szemp Air,
 • Urbán Légi Növényvédelmi Kft.
 • OMÉK – új díj (HIDA)

  Az OMÉK keretein belül egy új díjat hirdettek meg a szervezők, kifejezetten a hagyományos és innovatív módokat ötvöző termelőknek.

  Az idei OMÉK keretében meghirdetett Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban elismerésre (HIDA) azok pályázhatnak, akik a múlt élelmiszer-hagyományait felhasználva, a mai kor technológiai vívmányainak alkalmazásával vagy továbbfejlesztésével, a mai kor igényeinek megfelelő terméket állítanak elő hagyományos alapanyagból. A pályázat beérkezésének határideje: 2017. június 30.
  A részletes pályázati kiírás és mellékletei (jelentkezési lap, termékleírás minta) innen letölthetők. 

 • Élelmiszerlánc-felügyeleti díj

  Május 3-tól lesz elérhető az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 2017. évi elektronikus bevallási felülete. Az élelmiszerlánc-szereplők a NÉBIH weboldalának (www.nebih.gov.hu) E-ügyintézés menüpontjában tehetnek eleget kötelezettségüknek. A befizetéssel kapcsolatos további részletek a hatóság honlapján érhetőek el.

 • Élelmiszer-rendészek…

  Élelmiszer-rendészek állnak hamarosan munkába egy új törvényjavaslat
  értelmében, akik az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv számára
  jogszabályban meghatározott ellenőrzési feladatokat látnak majd el. Az
  alkalmazottaknak konkrét alkalmassági feltételeknek kell megfelelniük,
  de meglehetősen kiterjedt jogkörrel is fognak rendelkezni. Egyebek
  mellett „testi kényszert” és „vegyi eszközt” is használhatnak az
  intézkedés során az élelmiszerlánccal kapcsolatos egyes törvények
  módosítása alapján.
  Mostantól vasszigorral lépnek fel az élelmiszerpiaci csalók ellen: Rendészek állnak munkába.

 • Nemsokára apró robotok rohamozzák meg a földeket

  A földeket a jövőben aprócska önműködő robotok művelhetik, miközben az emberekre csak a felügyelet marad, valamint a keletkező óriási adathalmazok kezelése és kiértékelése. Úgy tűnik, a mezőgazdaság feltartóztathatatlanul halad ebbe az irányba, most egy újabb nagy gépgyártó is ilyen jövőt vizionál a számunkra.
  Nemsokára apró robotok rohamozzák meg a földeket: De mit csinálnak majd akkor a gazdák?

 • Madarak és Fák Napja

  Madarak és Fák Napja Kishantoson – 2017. május 7.

  Minden év május 10-én a Madarak és Fák Napja a magyar emberek, és különösen a felnövekvő nemzedékek számára a természettel való közeli kapcsolat megteremtését és fenntartását szolgálta az 1902-ben történt bevezetésétől kezdve. E hagyományt felelevenítve és folytatva immár második alkalommal hívnak mindenkit a természet megünneplésére, a természettel való szorosabb viszony megteremtésére, az elmélyülésre, és a lelki-szellemi feltöltődésre. Az egész napos rendezvény során számtalan program szolgálja a legkülönbözőbb korosztályok érdeklődését, de különösen a gyerekekét.
  http://greenfo.hu/programok/2017/05/07/madarak-es-fak-napja-kishantoson-2017

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.