Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Jó ütemben halad az egységes kérelmek benyújtása

Április 7-e óta több mint 10 ezerrel többen nyújtották be az egységes kérelmet a Magyar Államkincstárhoz, a tavalyi év hasonló időszakához képest. Időarányosan az igényelt földterületek nagysága is meghaladja az elmúlt évi adatokat, ez jelenleg 1 531 597 hektár.
Idén a kérelmezők, 2017. május 15-ig tudják támogatás csökkenés nélkül benyújtani a kérelmeket, összesen 41 jogcímre. Május 15-ét követően napi 1%-os, a teljes kérelemre vonatkozó szankció mellett további 25 napig lehet még egységes kérelmet benyújtani 2017. június 9-ig. Ezt követően még a késedelmes benyújtásra vonatkozó vis maior kérelem ellenében sem részesülhetnek támogatásban.

Május 16-31 között még szankciómentesen pótolhatják az esetleges hiányosságokat azok, akik tartották a május 15-ei határidőt. 2017. június 1-9. között a pótlást, napi 1%-os ún.: késési szankció mellett lehet megtenni.

Zártkert tulajdonosok figyelem…

A zártkertek revitalizációját célzó program idén harmadik alkalommal indul útjára. Az érdeklődőknek 300 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésükre, melyből többek között facsemetéket, palántákat, oltványokat vásárolhatnak.
A program nemcsak vidékfejlesztési, génmegőrzési és közösségfejlesztési célokat szolgálhat, hanem a biodiverzitás fenntartása mellett tájmegőrzési feladatok elvégzésére is ösztönöz.

FAO élelmiszerár-index

Újra alacsonyabban zárta a hónapot az alapvető termények nemzetközi árszintje áprilisban. A FAO élelmiszerár-index az öt nemzetközileg legfontosabb élelmiszer-termékcsoport kereskedelmi értékével súlyozott mutatója.

Pápai Agrárexpo

Az idei, XXI. Pápai Agrárexpo fő szakmai eseménye ezúttal is a Nyugat-magyarországi Agrárfórum lesz. Ezen kívül vadászati konferenciára, tenyészállat- és nagyszabású gépbemutatóra is sor kerül.
További részletek itt olvashatók.

“Fehérlista” is készül

A jogkövető vállalkozásokról is listát készíthet ezután az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, így immár azokra is felhívják a figyelmet, akik tisztességesen végzik a munkájukat. Ezzel párhuzamosan a jogsértést elkövetőkről még több adatot hoznak nyilvánosságra egy törvénymódosítás alapján. Ez újdonság, hiszen mindeddig csak a jogsértést elkövető vállalkozásokról közöltek feketelistát a hatósági ellenőrzések során tapasztalt visszaélések alapján. Az erről szóló dokumentumok az Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Államtitkárság honlapján lelhetők fel.

Agrárium

Megjelent az Agrárium legújabb száma. Az ingyenesen letölthető legfrissebb számot itt tudja elolvasni: https://agrarium7.hu/agrarium/204149338242417
Érdekességek a tartalomból:

  • Elektronikus ügyintézés a Magyar Államkincstárnál – Segítség a 2017. évi egységes kérelem beadásához
  • Tegyünk rendet a Nap alatt! – A napelemes rendszerek telepítéséhez és működtetéséhez kapcsolódó adószabályok
  • Élelmiszergazdaság és digitalizáció – Támogatások, szakemberhiány és digitalizáció – a hazai élelmiszeripar kihívásai

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.