Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Agrárakadémia

2017. június 8-án folytatódik az Agrárakadémia a Herman Ottó Konferencia Központban. A júniusi fórum témája: a munkaerő biztosítása az agráriumban. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. által szervezett fórumsorozat az agrár-szakpolitika irányvonalainak bemutatását célozza meg.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ide kattintva lehetséges.

Indul a cseresznyeszezon

A napokban egyre több hazai friss cseresznye kerül a boltok, piacok pultjaira, a legnépszerűbb fajta hagyományosan a Germersdorfi óriás, a Biggarreau Burlat és a Van.

Magyarországon összesen 2800 hektáron termesztenek cseresznyét, a jelentősebb termőterületek Pest (mintegy 600 hektár), Heves (500 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (430 hektár) és Bács-Kiskun megyében (340 hektár) vannak.

Igényelhető az állatjóléti támogatás

Júniusban lehet benyújtani az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint a tenyészbaromfi fajok 2017/2018. évi állatjóléti támogatása iránti kérelmeket. A támogatás igénybevételéhez a nyomtatvány megtalálható a Kincstár honlapján.

Növeljük a nyúlhús fogyasztást

A hazai nyúlhús fogyasztásában a rangsor végén kullogunk.  Itthon a becsült nyúlhús fogyasztás fejenként 2-3 dekagramm évente, míg például a mediterrán országokban ez meghaladja a 2 kilogrammot is. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum, valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kampányt indít a nyúlhús fogyasztás ösztönzésére.

Fogható újra a ponty

Hét halfaj, többek között a garda, a márna és a ponty esetében lejárt a fogási tilalmi idő. A bővülő horgászati lehetőségek és a nyárias időjárás kihasználásához idén is jó választás a turista állami horgászjegy. Amennyiben a turista állami horgászjeggyel rendelkező horgász – jegyének érvényességi ideje alatt – állami horgászvizsgát tesz, a NÉBIH-nél díjmentesen kezdeményezheti a „turistajegy” állami horgászjegyre történő kicserélését.

Szervezeti karbonlábnyom számítás

A francia projektvezető partner (ADEME) évekkel ezelőtt kialakított egy karbon-lábnyom számítási módszert (Bilan-Carbon), amely a létező szabványokkal (ISO14064) és a GHG Protocol-lal kompatibilis, kifejezetten szervezetek számára kialakított metódus. A projekt során legalább 50 különböző szervezet a francia számítási módszer alapján kiszámolja saját karbon-lábnyomát, továbbá csökkentési terveket határoz meg.

A projekt kiemelt célja azon túl, hogy mintaprojekt szerűen lehetőséget biztosítson szervezetek számára karbon-lábnyom számítására és ország-specifikus emissziós faktor adatbázisok létrehozására, elérje a döntéshozókat, és lehetőség szerint integrálásra kerüljön a hazai szabályozási, jogszabályi környezetbe, valamilyen támogatandó intézkedésbe.

Bővebb információ: http://climfoot-project.eu/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.