Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tenyészkos támogatás

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a jogszabályokban biztosított ügyintézési határidőt lerövidítve elvégezte a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet alapján benyújtott támogatási kérelmek bírálatát, így már a héten megkezdődött a támogatások folyósítása.

Szakkönyv…

Kádár Aurél: Vegyszeres gyomirtás és termésszabályozás 2016
Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő könyv ötödik, átdolgozott és bővített kiadása.
Mezőgazdaságunk a termelés során több ezer tonna növényvédő szert használ fel. A felhasznált növényvédő szerek jelentős részét a gyomirtó szerek teszik ki. A készítmények között vannak igen hatékony vegyületek, melyekből hektáronként csak grammokat lehet felhasználni. Nem mindegy, hogy ezekkel a hatékony vegyületekkel hogy avatkozunk be a környezetünkbe. A helytelen alkalmazás egyaránt káros lehet a környezetre, a termesztett növényre és a vegyszer maradványával szennyezheti táplálékláncunkat.

A mezőgazdasági foglalkoztatásról…

A nemzetgazdasági tárca tájékoztatója a mezőgazdasági munkavégzéssel kapcsolatos aktuális foglalkoztatási és adózási tudnivalókról.

Az összefoglaló  pdf itt (283 KB) tekinthető meg.

Kistermelői élelmiszer-termelés

A kistermelőkre a hatályos kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet vonatkozik, miszerint kistermelő az a természetes személy, aki saját gazdaságából származó alapterméket, és abból általa előállított terméket, mennyiségi és területi korlát betartásával értékesítheti (közvetlenül a végső fogyasztónak a gazdasága helyen, piacon, vásáron, rendezvényeken, illetve olyan helyi kiskereskedelmi és vendéglátóipari egységek részére, amelyek közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik a termékeiket).

EIP-AGRI hírlevél

Az EIP-AGRI májusi hírlevelében többek között az Aveyron folyó völgyében folytatott vegyes gazdálkodásról, két új fókuszcsoportról, a biotermesztésben működő operatív csoportokról, az agrár élelmiszer és erdészeti start-up-ok részére nyújtott támogatásokról olvashat.

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. április

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.