Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bajai Halfőző Fesztivál

A hétvégén ismét megrendezték az ország egyik legnagyobb fesztiválját Baján. A halászlé fővárosában közel 10.000 kilogrammnyi hal rotyogott a bográcsokban, miközben színvonalas programok várták a vendégeket a település szinte valamennyi utcájában. A rendezvény már 22 éve játszik meghatározó szerepet a mediterrán hangulatú város életében.

Agrárium…

Megjelent az Agrárium legújabb száma: elemző írások, naprakész hírek egy helyen, közel 100 oldalon.

Az ingyenesen letölthető legfrissebb számot itt tudja elolvasni:
https://agrarium7.hu/agrarium/606149919147617
Érdekességek a tartalomból:

 • A versenyképes magyar agráriumért – Beszélgetés Dr. Győrffy Balázs elnökkel a NAK feladatairól, programjairól
 • Őszi káposztarepce fajtakísérletek – A NÉBIH kisparcellás fajtakísérleti eredményeinek összefoglalása
 • Repcét termelni eredményesen – A versenyképes repcetermesztés fortélyai

  Cél az agrárökológiai potenciálunk növelése

  Bár a magyar agrár-külkereskedelem sikeres, mérlege 2016-ban mintegy 3 milliárd eurós többlet volt, az ország még továbbra sem használja ki agroökológiai potenciálját. Ehhez a magasabb feldolgozottságú termékek exportsúlyának növelésére, kiterjedt exportfinanszírozásra, -hitelezésre és a releváns piaci információkra van szükség. A magyar élelmiszer-gazdaságnak a nyugat-balkáni térségben vannak a legnagyobb potenciális piacbővítési lehetőségei. Ezt magyarázza a viszonylag kis szállítási távolság, a hasonló fogyasztói ízlés, valamint az, hogy az itt található országok szinte kivétel nélkül nettó élelmiszer-importőrök.

  Baromfitartók kártérítése

  Elérte a 11 milliárd forintot a madárinfluenza miatti leölésekből, megsemmisítésekből származó, gazdálkodókat ért közvetlen kár. Ezen felül további 2 milliárd forintot jelentett az állategészségügyi hatóságoknál a megsemmisítés, védekezés, a fertőtlenítés és a laborvizsgálatok költsége. Az állattartók a hazai költségvetésből kapták meg a kártalanítási összeg 100 százalékát. A járvány felszámolásához az Európai Unió is hozzájárul, a növény- és állategészségügyi vészhelyzeti alapból egyes költségek 75 százalékát utólagosan kifizeti hazánknak.

  Hihetetlen robotizálás?

  A mezőgazdaság rendületlenül menetel a robotizálás felé, ezt a szakképzett munkaerő világszerte egyre súlyosabb hiánya is kikényszeríti. Egyre-másra jelennek meg a centiméteres precizitással dolgozó, teljesen önműködő eszközök, amelyek közül a legújabbak már a traktorok és munkagépek szerves kombinációját alkotják.
  Örökre eltûnhetnek a traktorok, ha bejön ez a merész ötlet (videó): Hihetetlen robotizálás a mezőgazdaságban.

  Dinnyebotrány…

  Hatósági és etikai eljárást kezdeményez a Tescóval szemben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint felszólítja az áruházláncot, hogy azonnal vonja vissza a “magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját”. A NAK felháborítónak tartja a Tesco lépését, amellyel a néhány napja még kilónként 249 forintért kínált dinnyét július 6-9. között 99 forintért árulja. Elképzelhető, hogy a durva árcsökkentés miatt a termelők idén is demonstrálni fognak.  

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.