Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kárenyhítési hozzájárulás

Akik az agrárkár-enyhítési rendszerben tagsággal rendelkeznek 2017. szeptember 15-ig kell megfizetniük a kárenyhítési hozzájárulást a Magyar Államkincstár (MÁK) által megjelölt számlára. Amennyiben a jelzett határidőig a MÁK-számlára a termelő nem fizeti be a kárenyhítési hozzájárulást, a 2017. kárenyhítési évben nem részesülhet kárenyhítő juttatásban függetlenül attól, hogy károsult és az egyéb támogatási feltételek teljesültek.

Növényvédőszer-tilalom a zöldítésben

2018-tól életbe lép a növényvédőszer-tilalom a zöldítésben. Az ökológiai fókuszterületeken általános növényvédőszer-használati tilalmat vezetnek be 2018. január 1-jétől. Az EFA-területekre vonatkozó növényvédőszer-tilalom valóban komoly változás a fehérjenövény-termesztésben 2018-tól, de kellő előrelátással megőrizhető a támogatás mértéke.

https://www.agroinform.hu/palyazatok/2018-tol-eletbe-lep-a-novenyvedoszer-tilalom-a-zolditesben-33877-001

Áruhegyek a gabonapiacon

Európában a búzakészletek további emelkedésére lehet számítani, a kukoricáé azonban csökkenést mutat, de továbbra is magas szinten marad. A magyar gazdák a kenyérgabonánál egyre inkább áttérnek a bőtermő fajtákra, ami egyértelműen a minőség javulása ellen hat. A kukorica betakarítása még előttünk áll, a szakemberek viszont az elmúlt három év átlagától némileg elmaradó, 6,3 tonnás hektáronkénti termésre számítanak ebben az évben.

Óriási áruhegyek halmozódtak fel a gabonapiacon: Milyen árakra lehet számítani?

Szakaszzárás a REL-pályázatnál

A második szakasz zárása következik az ,,Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért” című felhívásban. Az első értékelési határszakasz zárása 2017. augusztus 21-én várható! A felhívás és a kapcsolódó dokumentumok innen letölthetők.

https://www.agroinform.hu/palyazatok/szakaszzaras-kovetkezik-a-rel-palyazatnal-33835-001

Műanyagmentesítés…

Costa Rica lehet a világ első műanyagmentes országa. Minden egyszer használatos műanyagot újrahasznosítható, vagy vízben oldódó, hat hónapon belül lebomló anyagra cserélnének.

http://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2017/08/17/costa-rica-lehet-a-vilag-elso-muanyagmentes-orszaga/

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.