Főoldal » Gazda Hírek röviden…

Gazda Hírek röviden…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Felfüggesztik az erdészeti gépbeszerzési pályázatot

Az „Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” című pályázathoz kapcsolódó közlemények jelentek meg. Ezek tájékoztatást adnak a következő értékelési határnapról és a pályázatbeadás felfüggesztéséről.
http://www.agrotrend.hu/piac/agrarpenzek/par-nap-es-felfuggesztik-az-erdeszeti-gepbeszerzesi-palyazatot

Amíg vizsgálódik, senkinek sem fizet a kincstár

A mai napig sem fizette ki a Magyar Államkincstár számos gazdálkodónak az elmúlt évi közvetlen uniós agrártámogatásokat, holott a kifizetési határidő 2017. június 30-án lejárt. A közvetlen támogatások a Közös Agrárpolitikán (KAP) belül az egyik nagy EU-s kasszát képviselik, ahová például a földek használata után járó területalapú támogatások is tartoznak. A kiutalásokat tavalyig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) bonyolította le, amelynek megszüntetése után a kifizető ügynökségi feladatokat a MÁK vette át. Amíg vizsgálódik, senkinek sem fizet a kincstár:

Szüreti előzetes a Tokaji borvidéken

Ezekben a napokban szedik le a tőkékről a közkedvelt száraz-félszáraz sárgamuskotály bor alapanyagául szolgáló szőlőt,valamint elkezdődött a kabar fajta szürete is. A hagyományos fajták szürete viszonylag korán, néhány héten belül elkezdődhet, ugyanis már most 16 magyar mustfok körüli értékeket mérnek a furmint és hárslevelű fajtáknál. A kedvező időjárásnak köszönhetően nemcsak a száraz borok alapanyaga, de az aszú is kiváló lehet.

Magyar Értékek Napja

A magyar szellemi, tárgyi és kulturális örökséget vonultatja fel idén is a Magyar Értékek Napja elnevezésű rendezvény, amelynek keretében a budapesti Szent István-bazilika előtt 19 megye és hat határon túli régió képviselői, fellépői várják a közönséget szeptember 9-én. A téren 30 kiállítói pavilonban 26 kézműves foglalkozást és interaktív mesterségbemutatót tartanak, amelyeken ki lehet próbálni például a bútorfestést, a csipkeverést, vagy lehet bajnai kontyot kötni, herendi porcelánt festeni, meg lehet tanulni a parádi hímzést, a lószőrszerszám-készítést, a mézeskalács-díszítést és a nemezelést is.

Agrárrendezvények támogatása

Szeptember elején újabb 2 pályázati ablakban, 90 millió forintos keretösszegből, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a magyar élelmiszerpiacot és gasztronómiát népszerűsítő, a hazai termékek piaci megjelenését erősítő, az agrárágazatunkat, avagy annak valamely szegmensét bemutató, fejlesztő, gazdasági társaságok, köztestületek, szövetségek, egyesületek, alapítványok és szakmai szervezetek, terméktanácsok. A pályázati felhívások szeptember elején jelennek meg az AMC honlapján. A pályázattal kapcsolatosan a +36 (30) 198-2775-ös telefonszámon és a palyazat@amc.hu e-mailen kérhető további tájékoztatás.

Környezettudatos növényvédelmi megoldások

15-re bővült az Európai Unióban jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagok száma. A természetben is megtalálható, egyszerű anyagok növényvédelmi hatását évszázados tapasztalatok igazolják. További előnyük, hogy természetes formájukban és feldolgozott késztermékként egyaránt könnyen hozzáférhetők, különleges megkötések nélkül felhasználhatók, emellett a környezetre sem jelentenek kockázatot.

http://portal.nebih.gov.hu/-/egyszeru-kornyezettudatos-novenyvedelmi-megoldasok

A fipronil nevű rovarirtóról…

A fipronil nevű rovarirtó szerrel szennyeződött holland tojások száma valószínűleg jóval meghaladja az előzetesen becsült mennyiséget, ráadásul a jelenség nem csak Hollandiában fordult elő, ugyanis nemrég már Magyarországon is találtak szennyezett terméket.  A fipronil vízben kismértékben oldódó, fehér por formájú, penészre emlékeztető szagú amino-pirazol-karbonitril vegyület. A mezőgazdasági termelésben a növényeken és a baromfikon élősködő tetűk ellen rovarirtó szerként alkalmazzák.
Nagyon nehéz kimutatni, van-e méreg a tojásban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.