Főoldal » Gulyásverseny és Pásztortalálkozó…

Gulyásverseny és Pásztortalálkozó…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

XVI.Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

Pünkösd szombatján, 2012. május 26-án 9.30 és 15 óra között rendezi meg a Hortobágyi Nonprofit Kft. a XVI. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozót Hortobágyon, a Pusztai Állatparkban.

Az ünnepélyes megnyitót csikósok és pusztaötös bemutatója, majd népies fogatok és ökörfogat felvonulása követi.

A jó hangulat megteremtéséhez a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes műsora is hozzájárul, majd az ország különböző tájairól érkező gulyások és bojtárok versengenek egymással.
A pásztoroknak különböző versenyszámokban kell jeleskedniük: marhafogás, fülszámleolvasás,bojtárfeladat, gulyásbot és karikásostor használata, vízhúzás, pányvadobás. A teljesítmény mellett a neves szakemberekből álló zsűri értékeli a versenyzők öltözetét és felszerelését is.

A program része lesz a „Dudaszó hallatszik” Alapítvány bemutatója: mi is az a duda, hogyan működik, mi a története, kötődése a pásztorsághoz. Élvezetes dudanótákat hallgathatunk. Fellép a Hortobágyi népdalkör is a tájhoz kötődő népdalokkal örvendeztetve meg a közönséget.

A rendezvényen Népművészeti és Kézművesvásárban hagyományőrző kézműves termékeket vásárolhatunk. A látogatók bográcsban főtt pusztai, tájjellegű és pásztorételeket kóstolhatnak, úgy mint a racka-, a mangalica- és a szürkemarha pörkölt vagy a slambuc és a lapcsánka.

Az eredményhirdetést követően a pásztorokkal együtt csergethetnek a karikásostorral bánni tudó jelenlévők is, ami „nagyot fog szólni”!
Mindezt kiegészíti régi magyar háziállataink látványa, állatsimogató és állatok etetésének lehetősége, valamint gyerekfoglalkozások, melyet a rendezvény helyszíne, a Pusztai Állatpark kínál.

A mozgalmas nap végül 20 órától pásztorbállal zárul a Hortobágyi csárdában.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.