Főoldal » Gyakorlat teszi a mestert?!

Gyakorlat teszi a mestert?!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Növelni kell az állami szerepvállalást az agrárszakképzésben, közelebb kell hozni a gyakorlati oktatást az elmélethez – mondta a vidékfejlesztési miniszter a Szentannai Sámuel Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola évnyitóján, Karcagon.

Magyarország az elsők között indított agrárképzést Európában. Agrárgazdasági ismereteket önálló tárgyként tanítottak a felsőoktatási intézményekben, még a katonai iskolákban is – fűzte hozzá Fazekas Sándor. Fontos, hogy a tanulók a gazdáknál, a gazdálkodó szervezeteknél is próbára tegyék a tudásukat, miután elsajátították az alapismereteket a tangazdaságokban, a tanüzemekben.

A miniszter szavain elgondolkozva, visszaforgattam az idő kerekét. Hogyan és miként is viszonyultunk a gyakorlati képzéshez?
– Volt hetesi gyakorlat a tangazdaságban, amikor az elméleti órák látogatása alól felmentve a dolgozókkal együtt éltünk, étkeztünk és végeztük a napi feladatokat.
– Nyári időszakban az egyetem közelében lévő nagyüzemekben a termelő munkába kapcsolódtunk be és a főagronómus/főmérnök mellett folytattunk irányítói és szakmai munkát.
– A tanulmányaink befejezését követően – de még az államvizsga előtt – fél éves kötelező gyakornoki időszak következett az általunk választott gazdaságban.

Mindezek hozzájárultak az elméleti ismeretek gyakorlatba való átültetéséhez, az emberi kapcsolatok kezeléshez. Több-kevesebb muníciót gyűjtöttünk a későbbi szakmai munkánk végzéséhez.

Hol tartunk ma? – A többlépcsős gyakorlat megszerzésére nagyon kevés lehetőség van. A végzett fiatalok minden átmenet nélkül csöppennek bele a napi munka sűrűjébe. Nincs lehetőségük kérdezni, vitatkozni. A döntés felelőssége közvetlenül éri őket, annak anyagi vonzatával egyetemben.

Szerencsésebb helyzetben vannak azok a fiatalok, akik mögött ott áll a szülői családi gazdaság, ahol ezekre a gyakorlati tapasztalatokra szert tehetnek. Aki mögött ilyen háttér nincs, nehéz helyzetbe kerül. Sokan kedvüket vesztik, pálya-elhagyók lesznek.

Jelen viszonyok között is nagyon fontos dolognak tartom, hogy – állami támogatással – kisebb-nagyobb gazdasági körben is alakuljon ki egy gyakorló, felkészítő üzemi hálózat az egyetemet/főiskolát végzettek részére.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.