Főoldal » Gyarapodó juhállomány

Gyarapodó juhállomány

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM Sajtóiroda tájékoztatója szerint a juhállomány 2013-ban meghaladta az 1,2 milliót; amelyből az anyajuhok száma 889 ezer volt. A teljes juhállomány 53 ezerrel, az anyajuhok száma 24 ezerrel nőtt 2012 decemberéhez képest. Egy év alatt a gazdasági szervezetek juhállománya 4 ezerrel, az egyéni gazdaságoké viszont közel 49 ezerrel nőtt.

A juhtartás a vidékfejlesztésben, a vidéki foglalkoztatásban fontos szerepet tölt be, amit az is mutat, hogy a juhállomány 87 százalékát egyéni gazdaságok, 13 százalékát gazdasági szervezetek tartják. Ez az arány az utóbbi 10 évben nem változott. A juhot tartó gazdasági szervezetek száma 415, az egyéni gazdaságoké 24 ezer volt. Az átlagos juhállomány a gazdasági szervezeteknél 382, míg az egyéni gazdaságoknál 45 darab volt.

A juh- és kecskeágazat jelentősége jóval nagyobb, mint a mezőgazdaságban (0,7-1,0%), illetve az állattenyésztésen belül (mintegy 2,2%) statisztikailag kimutatható termelési értéke. Az ágazatot gazdasági jelentősége mellett a társadalmi kihatásának (foglalkoztatás, a nem kívánatos növények elterjedésének megakadályozása, a biodiverzitás megőrzése/fenntartása, stb.) figyelembevételével kell megítélni.

A juh környezetbarát állat, mely egyben a tájhasználat legszakszerűbb igényeinek is eleget tesz. A kiskérődzők főként hazánk azon tájain találhatók, ahol a legnagyobb a munkanélküliség és legkedvezőtlenebbek a termőhelyi adottságok. Ezek az állatok jelenlétükkel, a tenyésztésük támasztotta élőmunka-igénnyel munkaalkalmat teremtenek, segítik ezen vidékeket a munkaerő megtartásában és a tájvédelemben is.

A Vidékfejlesztési Minisztériumon (VM) keresztül az állattartó telepek korszerűsítése és a kérődző szerkezetátalakítási program mellett jelentős segítséget kaptak a juhtartók uniós forrásokból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben történő megőrzésére is. Szintén kedvezően hat valamennyi gazdálkodó – így a juhtartók – pénzügyi mozgásterére, hogy számos, kifejezetten a gazdálkodást és állattenyésztést segítő finanszírozási konstrukció érhető el a VM, a Magyar Fejlesztési Bank, az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány és a Magyar Nemzeti Bank jóvoltából.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.