Főoldal » Gyógynövény szakkönyvek – 1.

Gyógynövény szakkönyvek – 1.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 Egyre nő a gyógynövény termesztés iránt érdeklődők száma. Jól érzékelhető  ez a megnövekedett telefonhívások, e-mailek növekedéséből egyaránt. Szinte kivétel nélkül elhangzó kérés minden esetben a hozzáférhető könyvek címének és szerzőinek közlése. Jelen posztban , a teljesség igénye nélkül  közlöm az e téren fellelhető szakkönyveket.

Galambosi Bertalan: Fűszernövények és gyógynövények
Könyvünk a hazai éghajlati és talajadottságokhoz jól alkalmazkodó fűszer- és gyógynövényeket mutatja be – szárazságtűrőket és fagytűrőket egyaránt. Vannak köztük egy-, két- és többévesek, fás és lágyszárúak, cserjék és fák is. Közös tulajdonságuk, hogy bizonyos részeiket ételek, italok fűszerezésére, illetve illatosításra, illó olajok előállítására, betegségek gyógyítására használják fel.

Bernáth Jenő – Németh Éva: Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása /CD melléklettel/
A természetes életmód igényének mind nagyobb elterjedésével a gyógyítás is egyre gyakrabban fordul ismét a gyógynövények alkalmazásához. A természetgyógyászok a használatos alapanyagok egy részét gyűjtik, de egyre nagyobb mennyiség termesztésére is sor kerül. A könyv a szakmai igényesség, a tudományos megfelelés követelményeinek messzemenően eleget téve ad tanácsot gyűjtőknek, termesztőknek és a felhasználüknak egyaránt. A szöveges ismeretanyag elsajátítását – gyakorlati alkalmazását – CD-melléklet is segíti.

Wolfgang Grosser: Gyógynövények fűszernövények
A gyógy- és fűszernövények termesztésével minden kerttulajdonosnak érdemes megpróbálkozni – sugallja a kötet, amelyben Wolfgang Grosser a házikerti gyógy- és fűszernövény-termesztés legfontosabb tudnivalóit foglalja össze. A kötet kerttervezési tanácsokkal kezdődik, amelyekben a szerző ismerteti azokat a szempontokat, amelyeket a gyógy- és fűszernövényágyások megtervezésénél, kialakításánál érdemes figyelembe venni. Sorra veszi a feltétlenül szükséges kerti eszközöket és szerszámokat, majd a növények termesztését tekinti át a vetőmagok beszerzésétől a betakarításon keresztül a gyógy- és fűszernövények helyes társításáig.

Hanspeter Hemgesberg: A bodza, mint természetes gyógyszer
A bodza sok mindenre nyújt gyógyírt. Egyike a legrégibb és legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényeinknek. Gyakorlatilag minden részét – a virágoktól, termésektől kezdve a levelein és a kérgén át egészen a gyökeréig – használhatjuk különféle megbetegedések és mindennapos panaszokra. A bodza hatékony gyógynövény: vértisztító, izzasztó és hashajtó hatású; véd hurut és reuma ellen; segít vízkór, isiász és keringési panaszok esetén; serkenti a versműködést (méregtelenít); magas vitamintartalmának köszönhetően megelőzhetünk sok betegséget.

Csurgó Sándor: Gyógynövény embernek, állatnak, növénynek
A gyógynövények kiváló segítőink az ökológiai gazdálkodás növényvédelmében, tápanyag-gazdálkodásában, az állatok takarmányozásában, az emberi és állatgyógyászatban, a kozmetikai iparban stb. Komplex szemléletével és receptgyűjteményével jól hasznosítható ez a róluk szóló könyv elsősorban a kezdő termesztők számára.

Dr. Babulka Péter – Kósa Géza: Képes gyógynövény- kalauz
A szerzők célja az volt, hogy az olvasó figyelmét ráirányítsa a természetre, azon belül a gyógynövényekre. Ezáltal az egészség megőrzés, az egészség visszaszerzés a természetben megtalálható növények használatával legyen megoldható. A nagyszámú, gyógynövényekkel foglalkozó kiadványok közül egyik legjobbnak mondható ez a magyar szerzők által készített összeállítás. A növények egyértelmű felismerésében segít ez a 100-nál több színes képet tartalmazó könyv.

Takácsné dr. Hajós Mária: Gyógynövények termesztése
A könyv a hazánkban termesztett 40 gyógynövényfajt ismerteti. A növényeket rajzos, de igen karakteres, a növény jellegzetességeit a fotóknál is jobban kiemelő ábrák mutatják be. Majd következik a növény leírása; a környezeti igény ismertetése; a termesztéstechnológia leírása, amely magában foglalja a szaporítás, telepítés és a betakarítás, előfeldolgozás tudnivalóit is, mindezt az optimálisan ajánlott időpontokkal. Végül a szerző összefoglalja a növények hatóanyagait és felhasználási területeit is.

Kovács Gábor: Gyógynövények
A gyógynövények ősidők óta az ember egészségének megőrzését – illetve visszaszerzését – szolgálják. Felhasznált fajaik száma a tudomány fejlődésével hol nőtt, hol csökkent, de tagadhatatlan, hogy mindig fontos szerepet töltöttek be az orvoslásban. Ma, amikor a gyógyszerkészítmények árától, szaporodó mellékhatásaitól, szintetikus voltától való idegenkedés egyre nagyobb méreteket ölt, figyelmünk újult érdeklődéssel fordul a természet gyógyszerei felé.
Ez a kiadvány több mint 150 olyan növényt ismertet, amelyeknek hatóanyagait az ember a legkülönbözőbb módokon hasznosítja. Segítségével az olvasó betekintést nyer a természet patikájába és útmutatást kap, hogy könnyebben eligazodjék annak zsúfolt polcain.

Maria Treben: Az allergia
Maria Treben – „Isten patikáriusa” – ebben a kötetben összefoglalja az allergiára vonatkozó bőséges ismereteit és tapasztalatait. Hasznos tanácsaiból megtudja az olvasó, hogy mit kell tennie a betegség megelőzése, és az allergiás tünetek megszüntetése céljából.

A gyógyfüvek alkalmazásához szükséges recepteken kívül a megismerésükhöz, gyűjtésükhöz és tárolásukhoz, továbbá a teakeverékek készítéséhez szükséges tudnivalókról is tájékoztat Maria Treben a sorozat e kötetében.

Maria Treben: Egészséges táplálkozás gyógynövényekkel
Ez a hasznos könyvecske a betegségek megelőzésén túlmenően hasznos tanácsokat ad az egészséges táplálkozás kialakításához, gyógynövények és fűszerek felhasználásához ételeink ízletesebbé, ugyanakkor egészségesebbé tételéhez.

Olvashatók ezen kívül a könyvben javaslatok és ötletek fürdők, lemosások, lazítógyakorlatok alkalmazásához. A fő részben a fűszer- és gyógynövények felsorolása mellett a betegségek alfabetikus sorrendben kerülnek ismertetésre, ezáltal az olvasók könnyen megtalálják a keresett témákat, kifejezéseket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.