Főoldal » Gyümölcstelepítési tudnivalók

Gyümölcstelepítési tudnivalók

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gyümölcs minősége többé-kevésbé befolyásolható tényezőktől függ, mint az éghajlat, talaj, fajtaválasztás, termelési, szüretelési és szüret utáni eljárások.

A minőség alakítása az ültetésnél kezdődik. Ez az igen fontos művelet az alapja annak, hogy az ültetvényen a jövőben minőségi gyümölcs teremjen.
A talaj és a klíma, amely alapvetően a termőhely fogalmába tartozik, a minőségi termelés alapja.

Az ültetés a vegetációs nyugalmi időszakban bármikor történhet, jól felszáradt talajon. A legkedvezőbb időszak azonban a levélhullástól kezdődően, november végétől, december folyamán van. A korai ültetés lehetővé teszi, hogy a növény a tél folyamán jól megtelepedjen és tavasszal jól megeredjen, valamint fejlődésnek induljon.
Az oltás helye ne kerüljön a föld alá.
A facsemete minősége az ültetés eredményességének lényeges eleme. A jó minőségű facsemete megválasztásával tehetjük eredményessé az ültetésbe fektetett egyéb erőfeszítéseinket, mint a trágyázás, a talajművelés, az öntözés stb. A csemetét olyan faiskolából kell beszerezni, amely garanciát vállal a fajtaazonosságra és a csemeték növény-egészségügyi állapotára, azaz a férgektől, ismert vírusoktól való mentességre.

Az ültetvény technikai és gazdasági jellemzői nagyban függenek a fák méretétől és nevelési módjától. Ezért a gyümölcsös létrehozása előtt ezt egyértelműen meg kell választani, annál is inkább, mert a döntés általában visszafordíthatatlan.
Az ágak tökéletes megvilágításával biztosíthatjuk azok növekedését, valamint a gyömölcsök fejlődését.

A tápanyag-utánpótlásnak figyelembe kell vennie a talaj termőképességét, a fák növekedési ütemét és terméshozamát. Azért, hogy pontosabban végezzük a tápanyag utánpótlását, a parcellán 4-6 évenként talaj analízist végzünk. Az olyan talajokon, ahol valamilyen hiányt vagy egyensúlybomlást gyanítunk, érdemes évente levélanalízist végezni.

A gyommentesítés célja, hogy letörjük a gyomnövények konkurenciáját a víz és a tápanyagok felvételében.
Háromféle gyommentesítési mód van: mechanikus módszer, vegyszeres módszer és az állandó gyepesítés.

A növényvédelem igen fontos ahhoz, hogy jó minőségű termést kapjunk, valamint, hogy kihasználjuk a fajtában rejlő terméshozam lehetőségét. Helyes mindenekelőtt csökkenteni a kockázatokat, az éghajlathoz és a talajtípushoz illő fajták tudatos megválasztásával. Másfelől a művelési technikák ne kedvezzenek az élősködők szaporodásának.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.