Főoldal » H í r b ö r z e – 2011. 40. hét

H í r b ö r z e – 2011. 40. hét

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vigyázzunk a mustgázzal!

Szüret után komoly veszélyforrást jelent a borászatokban és a pincékben a mustgáz, ezért ebben a periódusban a szokottnál is jóval óvatosabban kell eljárnia azoknak, akiknek pincéjében must illetve bor készül.

Fiatal gazdák: itt az októberi kifizetési időszak! – emlékeztet a Magyar Agrárkamara

Október elsejétől már igényelhetik támogatásuk döntő hányadának kifizetését azon fiatal gazdák, akik ezt júliusban elmulasztották. A támogatás 90 százalékának kifizetését 2011. október 1-31. között kérvényezhetik az érintettek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

Fordított áfát fizetünk majd a gabona után

A kormány tervezete szerint a jövőben a gabonafélék és az olajos növények után fordított áfát kell majd fizetni.

Jövőre is lesz OMÉK!

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) idei programja az állatbemutatóktól a különböző élelmiszeripari vállalkozások kínálatán át a szakmai fórumokig azt mutatta, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a minőségi termelés, a mind nagyobb hozzáadott érték irányába mozdult el.

Huszonöt év után új üzemet avatott a Gabonakutató

A Gabonakutató Nonprofit Kft. szuperkorai és korai érésű hibridkukorica vetőmagjai iránt megnövekedett kereslet kielégítését teszi lehetővé az az új üzemépület, melyet pénteken adtak át Kiszomboron – közölte Szilágyi László, az állami tulajdonú cég ügyvezető igazgatója.

Tojásszövetség: magasak a takarmányárak, csökken a fogyasztás

A takarmányárak emelkedése, a fogyasztás csökkenése, az európai túltelepítés és túltermelés okozta dömpingáron érkező import nehezíti a tojástermelést és a tojás piacát – ismertette Thury Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke a tojás világnapja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Tizenhatféle zsebszerződéssel jutnak a hazai termőföldek külföldi kézbe

Tizenhatféle zsebszerződés fordul elő a hazai földpiacon, és ma már mintegy egymillió hektárnyi terület van külföldiek kezében – állítja a Győr-Moson-Sopron megyei agrárkamara. Emiatt évente 40-50 milliárd forintnyi támogatás „távozik” az országból.

Több pénz jut szaktanácsadásra

A mezőgazdasági, kertészeti termelők és az erdőgazdálkodók többször kérhetnek támogatást szaktanácsadásra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból, és kibővült a képzések köre is a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) rendeletmódosításának köszönhetően. A tárca a mezőgazdasághoz és erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó szakmai képzések és a szaktanácsadás támogatásának feltételeiről szóló jogszabályokat módosította.

80 százalékkal kevesebb almatermés

A tavalyi kedvező, 232 ezer tonnás szabolcsi almaterméshez képest idén drasztikus csökkenés volt megfigyelhető, így mindössze 46 ezer alma termett.

A felmelegedés miatt gyors haladásra van szükség

Itt az ideje a létfontosságú mezőgazdasági kultúrákat hozzászoktatni a klímaváltozás következményeihez, az aszályhoz, az árvizekhez és az élősködőkhöz – figyelmeztettek szakemberek.

Nagy hiány lesz?

A mostani kép alapján nem nehéz feltételezni, hogy jövőre aranyárban fogják mérni a repcét. A szárazság miatt ugyanis az olajosnövény fele sem kelt ki.

Már van kinek jelenteni a zsebszerződéseket

A MAGOSZ jogászokból és szakértőkből álló munkacsoportot hozott létre a zsebszerződések kiszűrésére – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.