Főoldal » H í r b ö r z e – 2012/1

H í r b ö r z e – 2012/1

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Megújul az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja

Megújul az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapja; péntektől a legfrissebb előrejelzések mellett az érdeklődők az éghajlatról és a levegőkörnyezetről is tájékoztatást kapnak, továbbá a meteorológia világáról és a szolgálat tevékenységéről szóló híreket és beszámolókat is olvashatnak.

AKI – Agrárgazdasági Figyelő

Az Agrárgazdasági Figyelő III. évfolyam 5. száma itt olvasható.

Társadalmi egyeztetésen az üzleti szálláshelyek fejlesztését támogató pályázati kiírás.

2012. január 12-ig véleményezhető a Dél-Alföldi, a Dél-Dunántúli, az Észak-Alföldi és az Észak-Magyarországi Régióban megjelenő pályázati felhívás.

Így működik majd a kamatplafon januártól

Magánszemélyek az ügyleteikben egymás között legfeljebb a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét köthetik ki, a bank által magánszemélynek felszámítható hiteldíj is legfeljebb ennyi lehet – erről a kamatplafon szabályai rendelkeznek, amelyek január 1-től hatályosak.

Januártól 4 milliárd forintra pályázhatnak a kertészetek

Négymilliárd forintra pályázhatnak január 1-től a mezőgazdasági termelők, illetve a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és szervezetek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban kertészetek korszerűsítésére. A kérelmeket január 31-ig kell a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz benyújtani.

Jól jött a csapadék

A növénytermesztő gazdák most már kissé megnyugodhattak, hiszen az elmúlt napokban országos eső áztatta a földeket. Az általában 10-50 milliméternyi eső jól jött a három hónapos szárazság után. Ahogy Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, a sok helyen porba vetett őszi kalászosok azt a nedvességet fel tudják szívni, s ha hó alá kerülnek, a telet már képesek lesznek átvészelni.

Jövőre egységes lesz a katasztrófavédelmi rendszer

Jövőre egységes rendszerben működik majd a magyarországi katasztrófavédelem, a vasárnap életbe lépő változásoktól a tűzoltóságok, a polgári védelem és a szakhatóságok jobb együttműködését várja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ezek a szolgáltatások drágulnak 2012-ben

Többet fizetünk a postai szolgáltatásokért, a telefonálásért, az autópálya-használatért is.

Jelentősen megélénkült a gépforgalmazás

Az év első három negyedévében 51 milliárd forint volt a mezőgazdasági gépberuházások értéke, ami 68 százalékos éves növekedés, míg alkatrészekre 16 százalékkal többet, 26,5 milliárd forintot költöttek a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tájékoztatása szerint.

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.