Főoldal » H í r b ö r z e – 2012/3.

H í r b ö r z e – 2012/3.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Két élelmes kiállítás egyben

Február 5-8. között együtt jelentkezik a HUNGEXPO két élelmiszeripari szakkiállítása a FOODAPEST és az UKBA.
A két kiállítás két évvel ezelőtt került egymás mellé a Budapesti Vásárközpont programjában. A “puding próbája” ami ezúttal az együttes megjelenést jelentette – jól sikerült, így most újra ebben a felállásban fogadja a szakembereket – és a nagyközönséget is – a két élelmes kiállítás.

Hátszél az agrártermelőknek

Egy új kormányrendeletnek köszönhetően 2015 derekáig nem kell az agrárcégeknek visszasajtolniuk a földbe azt a termálvizet, amelynek energiáját a termelésükhöz használtak fel. Ideje is a piacélénkítésnek, a cégek panaszkodtak, új termálberuházást pedig nem indítanak.

Emelkedő kukorica árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában nem volt kötés a két ünnep között (2011. december 27–30.). A január eleji időszakban (2012. január 3–5.) is visszafogott érdeklődés mutatkozott a magyar árupiaci termékek iránt.
A kukorica márciusi és májusi jegyzése a korábbi 47 000 Ft/tonnáról 52 000 Ft/tonnára, illetve az új termésű kukorica (novemberi lejáratra) határidős ára is 50 000 Ft/tonnára kúszott 2012 első napjaiban. Az áremelkedés mögött az “év eleji rally” és a gyengülő forint állhat.

Szigorodó növényvédelmi előírások

Eddig sem pancsolhatott növényvédő szerekkel a határban akárki, de immáron még szigorúbban ellenőrzik a megfelelő tudás és jogosultság meglétét.

Szűkül a tejesek mozgástere

Négy forintra csökkent egy decemberi VM-rendelet hatására a történelmi bázisjogosultságonként járó tejtámogatás, amely előrevetíti a hasonló dotációk megszűnését.

Nem lesz termékdíjköteles a mezőgazdasági kertészeti fólia

A miniszter szerint a termékdíj ez-esetben nem szolgálná az ágazat érdekét, rontaná a versenyképességet.

Kevés a pénz a földtulajdon megosztására

Az Országgyűlés egyensúlyi tartalékba helyezte az osztatlan tulajdonú termőföldek kimérését támogató 3 milliárd forintos előirányzat döntő többségét, 2,5 milliárd forintot.

Területalapú támogatások: 2.0

Január 19-től indítja el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tavalyi területalapú támogatások (SAPS) végkifizetését.

Már Brüsszelben vannak a magyar borok termékleírásai

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) benyújtotta a bor termékleírások nemzeti jóváhagyó határozatait az Európai Bizottságnak miután Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta azokat – tájékoztatott a szaktárca a kormányzati honlapon.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.