Főoldal » H í r b ö r z e – 2012/6.

H í r b ö r z e – 2012/6.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Folyamatosan nyitják meg az idén a Darányi Ignác Terv pályázatait.

A  Darányi Ignác Terv a nemzeti vidékstratégia végrehajtására szolgáló keretterv, amelynek célja az egészséges élelmiszer előállításának segítése, a piac jó minőségű élelmiszerekkel történő ellátása.

A Darányi Terv 300 milliárd forintos kerete különböző célokat támogat, köztük az élelmiszerek magasabb feldolgozottsági szintjét, az élelmiszeripari fejlesztéseket, az őshonos állatfajtákat, növényfajtákat, az erdőtelepítést, a mikrovállalkozásokat, a fiatal gazdaságok indítását, és így tovább…

Miközben a sertéshús és húskészítmények ára januárban folyamatosan emelkedett, addig az élő sertés felvásárlási ára csökkent. A szakemberek szerint, a decemberi sertésár-emelés épül most be a bolti árakba.

Boltonként ugyan változik a mértéke, de mindenhol sokat drágult a sertéshús kilója, legyen az comb, lapocka vagy oldalas. Ugyancsak sokkal többet kell fizetni a virsliért és a felvágottakért is. Egyik olvasónk mesélte, a minap három pár virslit vásárolt egy csemegeboltban és hétszáz forintot kellett volna fizetni érte, úgy döntött nem kéri, ez túl drága vacsora lett volna a családnak.

Termőföld-spekuláció: már világméretű a probléma

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete nemzetközi összefogást sürget. Hazánkban 2014. május 1-jével jár le a moratórium.

SAJTÓTÖRTÉNETI RITKASÁG: MÁSFÉL ÉVSZÁZADOS AZ ERDÉSZETI LAPOK

2012-ben ünnepli alapításának 150. évfordulóját az Erdészeti Lapok. Az Országos Erdészeti Egyesület napjainkig havi 3000 példányban megjelenő lapja ezzel a legrégebbi hazai agrár újságnak számít, az összes folyamatosan kiadott nyomtatott sajtóterméket tekintve pedig országosan a második helyen áll.

Népszerű volt az AGROmashEXPO

Az előzetesen összesített adatok szerint több mint 25 ezer érdeklődő kereste fel a 30. AGROmashEXPO kiállítást a Hungexpo vásárközpontjában, ez 25 százalékkal több, mint az utóbbi évek átlagos látogatószáma – közölte Pákozdi József, a  kiállítás sajtófőnöke.

Csaknem 1,5 millió tonnával több gabona termett tavaly

A múlt évben a gabonafélék termésmennyisége 1 millió 493 ezer tonnával több volt az előző évinél, így összesen  13,8 millió tonna gabona termett.  Búzából 10,3 százalékkal, kukoricából 15,8 százalékkal több termést takarítottak be, mint egy évvel korábban. Búzából 4,1 millió, kukoricából 8,1 millió tonna termett.

Magánerdőkben is dolgozhatnak közmunkások

Az idén is folytatódik a magánerdős közfoglalkoztatási program, amelynek támogatására február 10-ig lehet kérelmet benyújtani az illetékes munkaügyi központokhoz – közölte a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ).

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.