Főoldal » H í r b ö r z e – 2012/7.

H í r b ö r z e – 2012/7.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hónap végéig igényelhető a kifizetés az őshonos állatfajtákra

Február 28-áig lehet igényelni a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzésének támogatásának kifizetését – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara. Azok jogosultak támogatás kifizetést kérni, akik támogatási kérelemnek helyt adó, vagy részben helyt adó határozattal rendelkeznek.

Rekordszárazság volt Magyarországon tavaly – grafikonok

Az 1901 óta vezetett meteorológiai adatok szerint még egyetlen olyan száraz esztendő sem volt Magyarországon, mint a 2011-es, amikor országos átlagban mindössze 404 milliméter csapadék hullott a 620 milliméteres sokéves átlaggal szemben.

 

A Közös Agrárpolitika (KAP) reformja mát több éve napirenden van. Komoly fejtörést jelent mindenki számára, hogy az új szabályok, a támogatási lehetőségek hogyan fognak változni. Az már látszik, hogy több támogatás nem kerül a rendszerbe, illetve a rendelkezésre álló támogatások felhasználási szabályai, és a támogatás elérésének elvei is változnak. Sztanev Bertalan írása.

Fruit Logistica – Magyarország számára fontos üzletkötési fórum

A világ legnagyobb friss zöldség-gyümölcs kiállítása – a Berlinben február 8-10. között megrendezett – Fruit Logistica Magyarország számára fontos üzletkötési fórum – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. 

Tudta? Érdekes hírek, információk

Egy ügyes Chrome-kiegészítőnek köszönhetően azonban már a beírással sem kell fáradnunk, elég, ha szépen érthetően, angolul kimondjuk a keresőkifejezést, s máris indulhat a kutakodás.
Megjegyzés: Részletek megtekintéséhez kattintson a címre. 
 
A nitrát-szennyezés megelőzését célzó JFGK 4, és a hazai nitrát-rendelet cselekvési programja a HMGY (Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat) egyaránt előírja 5 évente talaj-mintavételezés elvégeztetését, illetve talajvizsgálaton alapuló tápanyag-utánpótlás megvalósítását: „Nitrát-érzékeny területen a műtrágya felhasználás feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredménnyel.” (www.kolcsonosmegfeleltetes.hu)  
 
 

A tagállamok sertéstartói még nem nagyon készültek fel arra a 2013. január 1-től hatályba lépő uniós állatjóléti előírásra, amely megtiltja az egyedi kocaállások alkalmazását, helyette a csoportos tartást írja elő. Egyelőre csak a luxemburgi, a svéd és az angol sertéstartók képesek országos szinten teljes mértékben megfelelni ezeknek az előírásoknak, amelyek a szakértők szerint mintegy 2 százalékkal drágítják a sertéstartást.
Magyarországon a legelterjedtebb vemhes koca elhelyezés a csoportos tartás és etetés rendszere, így a hazai sertéstartóknak nem jelent olyan mértékű kihívást megfelelni ennek a jogszabálynak, mint  néhány uniós versenytársuknak. 

Jön az uniós biobor

Az idei szürettől az Európai Unióban feltüntethetik a bortermelők termékeiken az “ökológiai bor” kifejezést.

Szeretik a hajdúsági sajtokat a Közel-Keleten

Hajdúböszörményben tette le Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tíz arab állam nagyköveteinek részvételével egy új élelmiszeripari gyártócsarnok alapkövét – írja a HVG.

Vidéki rendezvények…

Tájékozódás céljából mellékelem az összegyűjtött 2012. évi vidéki-falusi rendezvények listáját.

A főtevékenységű agrárvállalkozásoknak sehol sem kell regisztráltatniuk magukat

Sem az agrárkamaráknál, sem az ipari és kereskedelmi kamaráknál nem kell kötelezően regisztráltatniuk magukat azoknak, akik főtevékenységként mezőgazdasági termelő, feldolgozó, kereskedelmi vagy szolgáltató tevékenységet végeznek – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara. Az ipari és kereskedelmi kamarákhoz sorolható szervezeteknek viszont – regisztrációs díj ellenében – március 31-ig kötelező bejelentkezniük. 

 

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.