Főoldal » H í r b ö r z e…

H í r b ö r z e…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Figyelem! Százezrek számára nagyon fontos határidő közeleg

Több mint kétszázezer magánszemélyt mozgat meg február elején az a lehetőség, hogy az adóhatósággal is elkészíttetheti az éves személyi jövedelemadó bevallását. Az egyszerű elszámoláshoz azonban sietni kell: február 15-én (pénteken) éjfélig lehet elektronikus úton vagy postán elküldött nyomtatványon kérni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készítse el az adóbevallást. Változás a korábbi évekhez képest, hogy az adóhatóság által április 30-ig visszaküldött dokumentumot nem kell jóváhagyni, ha az adózó egyetért az abban foglaltakkal. A tavalyi évhez képest szigorítás, hogy csak az választhatja az egyszerűsített adóbevallást, aki belföldi lakcímet közöl.

Már trendszerű a cégtörlések drámai növekedése

Januárban biztossá vált, hogy a cégtörlések rendkívül magas, 60 százalék körüli növekedése nem átmeneti jelenség, hanem trendszerű változás, amely egyaránt tükrözi a piac megtisztulását a nem működő cégektől és a válság működő cégekre gyakorolt káros hatását. Eközben csökken az új cégalapítások száma, ami az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint inkább kedvező jelenség. 

Nő az uniós támogatásunk

Míg 2007 és 2013 között fejenként 660 ezer forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra, addig a következő hétéves EU-költségvetési ciklusban ez az összeg 712 ezer forintra nő – összegezte az EU 2014 és 2020 közötti keretköltségvetésének elfogadásával záruló uniós csúcstalálkozó eredményét Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjúban.

Elektronikus jelentkezés egyetemre, főiskolára– akár fél óra alatt a Kormányablakban

Kormányablakban ügyfélkapun keresztül bárki beadhatja jelentkezését felsőoktatási intézményekbe március 1-jéig. Az országban 29 helyszínen munkanapokon reggel 8-tól este 8-ig várják az ügyintézők mindazokat, akik élni szeretnének az online jelentkezés lehetőségével.

A tehetősebbek egészségmegőrzésre költenek

Bár a lakosság nagy része tisztában van az egészségét veszélyeztető fő tényezőkkel, életmódján a gyakorlatban kevéssé változtat. Alternatív gyógyászati megoldást ötből négyen, prevenciós céllal pedig 15 százalék vett igénybe.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

H í r b ö r z e…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 Nettó 235,44 millió forintot megbízás talált gazdára a Van Alapítvány tenderén. A helyi élelmiszerek népszerűsítési feladataira két pályázat érkezett.
A Van Alapítvány a Keresd a helyit című regionális szemléletformáló kampányának feladataira keresett ügynökséget. A megbízás a dél-alföldi, a dél-dunántúli, a közép-dunántúli, az észak-magyarországi, az észak alföldi és a nyugat-dunántúli régióban a helyi élelmiszerek közösségi, környezeti és gazdasági előnyeinek felhívására szól.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból, a mezőgazdasági utak építésére, felújítására és szélesítésére a költségek 75 százaléka igényelhető vissza nem térítendő támogatásként – a vasárnap hatályba lépő vidékfejlesztési miniszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság tevékenységéről és terveiről számolt be az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága Élelmiszer-biztonsági albizottságának ülésén Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,4 százalékkal nőtt 2011 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója azt mondta: a vásárlók között egyre inkább előtérbe kerülő minőségtudatos fogyasztást erősíti a Nemzeti Fogyasztói Termékkosár kezdeményezést.

December elsejétől új típusú, készpénzes elszámolással teljesíthető határidős kontraktusokkal lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában, amely elsősorban a kisbefektetőknek lehet vonzó – közölte a BÉT a honlapján kedden.

 A paksi atomerőmű működésében nem, de a folyami szállításban gondokat okoz a hetek óta tartó alacsony vízállás a Dunán. Az elmúlt hetekben még volt teherforgalom, de az utóbbi napokban teljesen leállt a folyami szállítás. A hozzáértők borúlátók, nem számítanak tavaszig javulásra.

 Egymilliárd forint többlettámogatással segíti a kormány a zöldség- és gyümölcstermesztőket – hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában. A keretből a működésükre igényelhetnek pénzt, de hogy mennyit kaphatnak, az attól is függ, mennyi hozzájárulást fizetnek a szervezet tagjai – mondta a műsorban Fodor Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) ügyvezető igazgatója.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

H í r b ö r z e…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gazdákat sújtja a magas helyi adó

Dunaszerdahely | Az önkormányzatok a napokban döntenek a jövő évi helyi adók és illetékek nagyságáról.

Folyamatosan drágul az alma

A hazai alma termőterülete több mint 10 éve csökken: 2001-ben még 41, 2007-ben pedig már csak 34,9 ezer hektár volt.

Brüsszelben érdeklődik a kormány

Brüsszeltől kért eligazítást a magyar kormány a fordított áfa bevezetéséről – értesült lapunk. Ezt több, egymástól független forrásunk is megerősítette. A fordított áfa-fizetési szabályok bevezetését nyár elején jelentette be Orbán Viktor: a miniszterelnök szerint a mezőgazdaságban van szükség erre a csalások visszaszorítása érdekében.

Tojáshiány a hazai piacon

Egyelőre csak a kereskedők és a felvásárlók szembesültek azzal, hogy nincs elég tojás a magyar piacon, a hiányzó mennyiséget az euró árfolyama miatt importtal sem sikerül pótolni, így hamarosan a vásárlók is érezhetik a tojáshiányt – hangzott el a közszolgálati rádióban.

A génkészletek feltárása és összegyűjtése nemzetbiztonsági kérdés

A XXI. században a nemzetek biztonsága attól függ, hogy az erőforrások kinek a kezében vannak.

Közlemény: Szűk látókörű és módosításra szorul az uniós GMO-szabályozás

Ugyanaz az uniós ellenőrzési eljárás vonatkozzon a géntechnológiai beavatkozásokkal módosított (GM) és a hagyományos nemesítésű növényfajtákra – szorgalmazza nyilvános közös állásfoglalásában negyvenegy svéd tudós. Szerintük a géntechnológiát érintő, szűklátókörű európai törvényeket sürgősen módosítani kell, mert gátolják a közpénzekből finanszírozott növénykutatási eredmények gyakorlati alkalmazását.

Magyarországon is bővült a Natura 2000 természetvédelmi területe

18800 négyzetkilométerrel növekedett Európa természetvédelmi területének, a Natura 2000-nek nagysága. Ebből mintegy 17 ezer négyzetkilométer tengeri terület, és főként az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban, Görögországban, Cipruson és Olaszországban található.

2014 a családi gazdaságok éve

A FAO azt javasolja, hogy 2014 legyen a családi gazdaságok éve – jelentette ki José Graziano da Silva, amikor ma délelőtt Fazekas Sándorral tárgyalt. A FAO 2012. januárjában hivatalba lépő főigazgatója arra kérte a vidékfejlesztési minisztert, hogy Magyarország támogassa a kezdeményezést az ENSZ fórumain.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

H í r b ö r z e…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kevesebb bor kerül a pincékbe az idén

Az idén várhatóan kevesebb bor kerül a pincékbe az átlagosnál – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára csütörtökön az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának ülésén.

Egymilliárdos támogatás a zöldség-gyümölcs termelői együttműködésre

Az Európai Unió 2011-re is engedélyezte Magyarországnak, hogy nemzeti kiegészítő támogatást nyújtson a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek (TÉSZ), ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – a nemzeti és a közösségi forrást összevéve – 1 milliárd forintos támogatást nyújt a TÉSZ-ek együttműködésének fejlesztésére kiírt jogcímre.

KSH: szeptemberben is emelkedtek a mezőgazdasági árak

Az agrártermékek termelőiár-szintje szeptemberben 16,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, a növényi termékek termelői ára 19,2, az élő állatok és állati termékeké 12,7 százalékkal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az élelmiszer-adalékokról döntött az EB

Átláthatóbbá válik az Európai Unióban az élelmiszer-adalékok használata két, az Európai Bizottság által hétfőn elfogadott új jogszabály alapján.

Támogatás – Egy hónap haladék az erdőgazdálkodóknak

Meghosszabbította az illetékes hatóság egy hónappal, november 30-áig az erdőgazdálkodók támogatási igényének beadási határidejét – hívta fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara kedden.
A gazdálkodók erdőszerkezet átalakítására, illetve erdő-környezetvédelmi intézkedésekre kérhetnek támogatást.

Félre ismertük a disznóhúst

Legalább is ezt mondják a Kaposvári Egyetem kutatói. Legfrissebb felmérésükből kiderül, hogy sok tévhit él a sertéshússal kapcsolatban, ezért ma már többen inkább baromfit fogyasztanak.

Hét hónapos átmeneti időszakot nyújtana az Európai Bizottság a ketreccserékhez

Hét hónapos átmeneti időszakot javasol az Európai Bizottság (EB) azoknak a baromfitartóknak, akik nem tudnak felkészülni arra, hogy tojótyúkjaikat 2012. január elsejétől az új uniós előírások szerinti ketrecekben tartsák

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

H í r b ö r z e…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kizárólag közönséges búza ajánlható fel uniós intervenciós felvásárlásra

Kizárólag közönséges búza ajánlható fel uniós intervenciós felvásárlásra a 2011-12-es gazdasági évben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közleménye szerint.

Ángyán: a termőföldet nem alternatív energia előállítására kell felhasználni

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Professzorok Batthyány Körének vitaülésén szombaton arról beszélt, hogy manapság minőségi, egészséges és biztonságos élelmiszereket előállító mezőgazdaságra van szükségünk, ezt pedig a nemzeti vidékfejlesztési stratégia is támogatja.

Harminc-ötven hektáros birtokokat hoznak létre, s ezeket hirdetik meg

Első körben hatvanötezer hektár termőföldet hirdetünk meg nyilvánosan, amely kiegészül az idén és a jövőre lejáró bérleti szerződésekkel – jelentette ki Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke. Kiderült: az elmúlt években harmincezer mezőgazdasági vállalkozás szüntette meg tevékenységét.

Egyszerűsödnek az intervenciós felvásárlás és a raktárkiválasztás szabályai

A Vidékfejlesztési Minisztérium módosítja a gabona és a rizs intervenciójáról szóló rendeletet, így világosabbá, egyértelműbbé válnak a felvásárlás és a raktárkiválasztás szabályai.

Roham indult a termőföldért

Idén tovább élénkült a földpiac, Jász-Nagykun-Szolnok megyében például megháromszorozódott a földvásárlások és a bérlési igények száma.

Radikális változások: minden csepp víz kincset ér

Egyre szélsőségesebb az időjárás, a mediterrán ciklonokat aszályos évek követik. Ezért minden csepp vizet meg kell őrizni a talajban, vélekedik dr. Konkoly Lajos agrármérnök, családi gazdálkodó.

Magyar élelmiszert részesít előnyben a vásárlók 60 százaléka

Tízből hat fogyasztó tartja fontosnak, hogy amikor élelmiszert vásárol, akkor magyar terméket válasszon, közülük egyharmad a jó minőséget, egyötöd a hazai áru egészséges voltát jelölte meg döntése fő okának – derül ki a a Nielsen piackutató felméréséből.

Vissza nem térítendő pénzek bormarketingre

A Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Agrármarketing Centrum (AMC) újra meghirdeti a magyar borok, borászok és borkultúra hazai népszerűsítésére szolgáló projektek támogatását, a pályázóknak 125 millió forint áll rendelkezésre – tájékoztat a kormányzati portálon a szaktárca.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

H í r b ö r z e…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Visszaélések az uniós szarvasmarha-exporttámogatásért

Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki ügyekért felelős szóvivője bejelentése szerint 50 milllió forintos kárt okoztak az Európai Uniónak.

Betett a repcének az aszály, búzát vetnek helyette

Az aszály miatt jelentős kár keletkezett a repce-vetésekben, a gazdák búzát vetnek a helyébe, így próbálják megakadályozni, hogy parlagon maradjanak a területek.

Fontos határidő

Még három napig adhatják be a kárenyhítő juttatások iránti kérelmüket azok a termelők, akik a nemzeti agrár-kárenyhítési rendszerhez csatlakoztak – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Szemünk előtt alakul ki a magyar sivatag

A klímaváltozás nem valami messzi és elvont folyamat, ami egy idő múlva elnyeli Hollandiát. A jeleit itt is láthatjuk Magyarországon.

Kevés az öntözött föld

Hatalmas lehetőségek rejlenek az öntözéses gazdálkodásban, enélkül ugyanis, a szélsőséges időjárás miatt elképzelhetetlen, hogy biztos terméshozamot érjünk el. Hazánkban annak ellenére kevés az öntözött szántóföld, hogy mind a területi adottságok, mind pedig a vízhozam megfelelő lenne ez ilyen gazdálkodásra.

Az export tartja életben a magyar élelmiszeripart

Tavaly is folytatódott az élelmiszeripar belföldi piacvesztése, miközben az export 7,6 százalékkal bővült – összegzi a Napi Gazdaság a keddi számában a Vidékfejlesztési Minisztériumnak az élelmiszeripar 2010. évi helyzetéről szóló jelentését.

Elindították a területalapú támogatások kifizetését

A gazdálkodók 280 milliárd forint SAPS támogatást kapnak az idei évre, ami több mint 50 milliárd forinttal több, mint tavaly. Ennek az összegnek a felét, vagyis durván 135 milliárd forintot mától kezdik folyósítani – mondta Fazekas Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közös sajtótájékoztatóján.

December 16-ig lehet pályázni az egymilliárdos borászati támogatásra

Egymilliárdos támogatási keretre pályázhatnak október 17. és december 16. között a borászati vállalkozások, a kérelmeket postán lehet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) benyújtani. A hozzájárulást technológiai fejlesztésekre fordíthatják a nyertes pályázók.

A falusi turizmus kitörési lehetőség a vidék fejlődésében

A Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcseleme a falusi és tanyasi turizmus fejlesztése – mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) budapesti küldöttgyűlésén.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.