Főoldal » Hamarosan virágzik a parlagfű, már kényszerintézkedést is el kellett rendelni

Hamarosan virágzik a parlagfű, már kényszerintézkedést is el kellett rendelni

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Országszerte virágzás előtti állapotban van a parlagfű, az allergén gyomnövény néhány napon belül kezdi szórni a pollenjeit. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal július 1-jétől bírságolhat a parlagfű miatt, az első kényszerintézkedéseket már el kellett rendelni.

A felderítést a földhivatalok munkatársai végzik, 150-200-an vesznek részt a felderítésben, és körülbelül ennyien foglalkoznak a kényszerkaszálással is. Annak, akinek földjén parlagfüvet találnak, ki kell fizetnie az irtás költségeit és a bírságot is, utóbbi 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Mivel a napraforgó- és gabonaföldek jelentős részén különböző mértékben ugyan, de jelen van a parlagfű, különösen fontos, hogy a tarlókon elvégezzék a tárcsázást a betakarítás után, hogy a parlagfűmagok a földbe kerüljenek. A kikelt növényeknél meg kell ismételni a talajmunkát, mert a kétszeres kitárcsázás módszerével lehet gyakorlatilag teljesen kiirtani a parlagfüvet.

Hazánkban csaknem 2 millió ember allergiás valamire, közülük egyes források szerint 60 százalékra tehető a parlagfűre érzékenyek aránya, és körülbelül 1/3-a súlyos allergiás. Rohamosan nő az asztmás betegek száma is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.