Főoldal » Harlekinkatica…

Harlekinkatica…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bosszantó és veszélyes betelepedők A harlekinkatica (Harmonia axyridis), ami az őshonos ökoszisztémák veszélyeztetése mellett komoly károkat okoz a mezőgazdaságnak is – a 2008 évi februári felbukkanása óta nemcsak az egész országban, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is elterjedt, néhol tömegesen található meg. 

A faj rendkívül változatos megjelenésű, de alapvetően három változata terjedt el: az első szárnyfedőjének alapszíne sárgás vagy vöröses, 0-19 fekete folttal, az előtoron általában világos alapon fekete M-alakú mintázattal; a második szárnyfedői fekete színűek, 4 vörös folttal; a harmadik, legritkább forma az előzőhez hasonló megjelenésű, de csak 2 vörös folttal, a foltok közepén apróbb fekete pettyekkel. 

A harlekinkatica ősszel előszeretettel húzódik az ember közelébe. A teleléshez készülő állatok gyakran nagy tömegekben szállják meg a lakásokat, sok bosszúságot okozva a lakosságnak. A beköltöző állatok igaz, hogy nem veszélyesek, de a testükben található vegyület az arra érzékeny egyéneknél kötőhártya gyulladást okozva allergiás reakciókat válthat ki. 

A melegebb téli napokon – a nemritkán százasával- előmászó bogarak meg is haraphatják az embert és a harapás helyén a bőrön a befecskendezett emésztőenzim következtében pirosság és enyhe duzzanat keletkezhet. Összegyűjtésükre legalkalmasabb a porszívó, a lakásba való bejutás megakadályozására pedig a nyílások tömítése, esetleg hálós beborítása a legjobb megoldás.

BAZ Megyei Kormányhivatal, Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága

Dr. Gyulainé Garai Adrienne

Károsító Diagnosztikai Osztály

Rovartani előadó és növényvédelmi előrejelző közlése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.