Főoldal » Három évig érvényes az őstermelői igazolvány

Három évig érvényes az őstermelői igazolvány

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM. Sajtóiroda közleménye szerint a szaktárca  egyszerűsítette az őstermelői igazolványok kiváltásának feltételeit, így a közel 340 ezer őstermelő könnyebben juthat hozzá a gazdálkodáshoz szükséges őstermelői igazolványhoz.

A VM intézkedéseinek köszönhetően csökken az ügyintézési idő és az adminisztráció, egyszerre három adóévre váltható ki az őstermelői igazolvány és a három különböző adóévre szóló értékesítési betétlap. Ügyintézésre ezentúl csak akkor van szükség az igazolvány teljes érvényességi ideje (3 év) alatt, ha a személyes adataikról, a gazdaságaikról, vagy a termelési adataikról jelentenek be változást. A termelőknek erre minden évben június 15-ig lesz lehetőségük.

A gazdálkodó az őstermelői igazolvánnyal tudja bizonyítani, hogy mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult az ennek megfelelő adózásra.
Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.A valódiságot és az adattartalmat a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szerve ellenőrzi.

Az igazolványokat továbbra is a falugazdászoknál lehet kiváltani.

Az intézkedés része a Kormány Egyszerűsítési Programjának illetve a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programnak, mely a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentését, a jogszabályok nyelvezetének közérthetőbbé tételét célozza meg.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.