Főoldal » Használatba adhatnak területeket a nemzeti parkok

Használatba adhatnak területeket a nemzeti parkok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 
A parlament júliusban módosította a földügyi törvényeket, az ezek részletszabályait tartalmazó kormányrendelet – egyebek mellett – megteremti annak lehetőségét, hogy a nemzeti parki igazgatóságok területeiket használatba adják, a javaslat szövege a kormány honlapján jelent meg.

A nemzeti parkok vagyonkezelésében több mint 290 ezer hektár állami tulajdonú védett terület van. A védett természeti és a Natura 2000 területeken tájjellegű, természetkímélő gazdálkodás folytatható.

A rendelet indoklása megjegyzi, hogy akkor a legeredményesebb e területek védelme, ha a vagyonkezelő és a természetvédelmi kezelő egyaránt a nemzeti parki igazgatóság. A rendelet viszont azt tartalmazza, hogy az ilyen területeket akkor használja a nemzeti park, ha azokon a gazdálkodás nem lehetséges, illetve erdő sem adható használatba.

A használatba adás 5 hektár alatt pályázat nélkül is történhet. Efelett kötelező a pályázat, de nem vehet részt a pályázaton az, akit 5 éven belül természetvédelmi bírsággal sújtottak, illetve természetkárosító bűntett miatt jogerősen elítéltek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.