Főoldal » Hitelkonstrukciók a mezőgazdaságban…

Hitelkonstrukciók a mezőgazdaságban…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint az európai uniós és nemzeti támogatások mellett a mezőgazdaság finanszírozhatóságát jelentősen befolyásolják a kedvező feltételű hitelkonstrukciók.

Tavaly megújultak a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) kedvezményes kamatozású forgóeszköz hitelprogramjai – összesen 29 milliárd forint keretösszeggel. Ezen belül az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 mezőgazdasági termelők, kiemelten az állattenyésztés finanszírozása 15 milliárd forint keretösszeggel áll rendelkezésre; az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 termelői szerveződések finanszírozása, 8 milliárd forint keretösszeget biztosít, valamint az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020 az élelmiszeripari vállalkozások finanszírozása nyújt 6 milliárd forint keretösszeget.

A programok keretében nyújtott hitelek kamatfizetéséhez a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 60%-os, de legfeljebb évi 4 százalékpontos kamattámogatást nyújt, így a ténylegesen fizetendő kamat mértéke 60%-os kamattámogatás mellett: 2-2,2%. A hitelprogramok futamideje 6-7 év, 3-4 év türelmi idővel.

Az Agrár és TÉSZ Forgóeszköz hitelprogram és az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) a jégesővel érintett településen gazdálkodók számára teljes mértékben kamat- és költségmentessé vált a 2016. március 31-ig hatályba lépett hitelszerződések esetében.

Az Agrár Széchenyi Kártya szintén népszerű a kedvező feltételek miatt az egyéni gazdaságok körében. A konstrukció 2011. évi indulása óta már 23 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ebből 70 százalékos részarányt képviselnek az egyéni gazdaságok hitelei.

A hitelhez az FM továbbra is évi 4 százalékpontos kamattámogatást és 50%-os kezesi díjtámogatást nyújt. A ténylegesen fizetendő kamat mértéke jelenleg: 1,35 % évente.

Augusztus végétől az ASZK folyószámlahitel maximális hitelösszeg 25-ről 50 millió forintra, a lezárt üzleti évvel nem rendelkező fiatal mezőgazdasági termelők számára adható hitelösszeg pedig 10-ről 15 millió forintra emelkedett.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.