Főoldal » Hitvallás és célkitűzés…

Hitvallás és célkitűzés…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tisztelt Olvasó!
Tisztelt Termelő/Vállalkozó!

A www.felsőfokon.hu Agrár szakterület szerkesztőjeként fordulok a Tisztelt Olvasó felé.

A szakmai blogmagazinunkkal segítséget és gyors, hiteles információkat kívánunk nyújtani olvasóink számára a napi hírözön, jogszabályok és pályázati kiírások közötti eligazodáshoz. Az eddigi tevékenységem során használt szlogen (mottó) “Gondolkodjunk együtt!” szellemében tervezem e területen is a szakmai munkámat folytatni.

Ennek megvalósításához kérem az Agrárium bármely területén munkálkodó szakember, termelő  aktív közreműködését és támogatását.

Magamról röviden…
Mezőgazdasági szakértő, szaktanácsadó vagyok 21 éve. A mezőgazdaság különböző szakterületein dolgoztam több mint 40 évet. Soha nem lettem hűtlen a szakmához, még a legnehezebb időkben sem. Sok minden történt ezen időszak alatt. Jó és rossz egyaránt.

Sokan kivűlről, a partvonalról – önjelölt szakértőként – próbáltak beleszólni az ágazat nehéz és sorsdöntő kérdéseibe, eredménytelenül.
   
Az Agrárium helyzetéről…
Szerteágazó, embert próbáló feladat. A szakmabeliekkel szemben elvárt követelmény, hogy értsen a szántás-vetéshez. Legyen tisztában a szakma fortélyaival, annak minden csínjával. Rendelkezzen pénzügyi, közgazdasági ismeretekkel, mivel a banki tárgyalások ezt megkövetelik tőle.
Legyen napi, friss ismeretek birtokában a pályázati/támogatási lehetőségekről. Tudjon és merjen gyorsan és szakmailag megalapozottan dönteni.

Az internet jövőjéről
Az internet szerepe a jövőben hatványozottan felértékelődik. A gyors szakmai információ halmazból a termelőnek ki kell szűrnie a számára releváns információkat.

Az agrárium irányító szervei (MVH, MgSzH) a jelentési kötelezettségek teljesítését, egyre nagyobb hányadban online, számítógépen benyújtott formában követelik meg. Az elöregedett gazdatársadalom ennek képzés nélkül nem tud eleget tenni. A hatóságok kedvenc kérdése évek óta a Gazdanet programra vonatkozik. Ugyanakkor a program csak papíron létezik, bevezetése évről-évre halasztódik.
 
A szakmai blogok helye és szerepe az információ nyújtásban
A szakmai blogok és azok működésének minősítése az abban közreműködők szakmai kompetenciáján és emberi hozzáállásán múlik. A szakmai színvonalból és értékből rövid távú anyagi érdekek miatt nem szabad engedni, mivel ez előbb vagy utóbb visszaüt. Jelenleg ennek a követelménynek véleményem szerint nagyon kevesen felelnek meg.

A szakmai blogok szerepe várhatóan növekedni fog, ugyanakkor nagyfokú lemorzsolódással kell számolni. A független, érdekmentes és  pártatlan szakmai blogokat az államnak támogatnia kell. Erre pályázatokat kell kiírnia és évente szigorú követelmény szempontok alapján ellenőriznie, értékelnie kell. Az arra méltatlanoktól a támogatást vissza kell követelni.

Ez a munka tulajdonképpen személytelen, de egyúttal nagyobb hatókörű szaktanácsadói munkának felel meg, amire az irányító szervek figyelmét fel kell hívni.
 
A felsőfokon.hu szakmai blogmagazin megítélése
Fő érdemének tartom, hogy nem egysíkú és egyoldalú. A 17 szakterület jól kiegészíti egymást. Ennek révén lehetővé válik, hogy a Felsőfokon.hu szakmai blogmagazin az egyes családok és azok tagjai információ szükségleteinek fő forrásává váljon.
Ha ezt következetesen és az egyes szakterületek egymást segítve végzik, akkor sikeresek lehetünk.

Az Agrár szakmai terület szerepe és feladata
Jelen helyzetben a termelő, gazdálkodó kiszolgáltatott helyzetben van. Az egyes hatóságok a jogszabályok és szakmai előírások dzsungelében rejtőzve, érzéketlenül és sokszor gyakorlati ismeretek hiányában döntenek sorsdöntő kérdésekben. A negatív hivatali döntést hozóknál nem érvénysül az anyagi és erkölcsi kártérítés felelőssége.

Ezeket az anomáliákat „Agrár Fórum” keretében az agrár szakterületen közzé kell tennünk, hogy az érintettek is tanuljanak belőle.

A szakmai terület célkitűzései
Olyan szakmai felület létrehozása, amely hasznos és friss információt tud nyújtani a társadalom különböző rétegeinek és korosztályának egyaránt.

Meg kell találni azt a stílust és hangnemet, amely érthetővé teszi az információkat az egyszeri emberek számára is; ugyanakkor a magasabb képesítéssel rendelkezők is hasznos információkhoz jussanak.

Kezdeti időszakban véleményem szerint a népszerűsítő posztok fognak dominálni kb. 65-70 %-os arányban és a szakmai posztok aránya 30-35 % lesz. Ez pár éven belül 55-45 %-os arányra módosulhat.

Jövőkép, vizió
Amennyiben az előbb röviden vázolt Agrár Fórumot sikerül létrehoznunk és életben tartanunk, úgy az emberek bizalma növekedni fog irányunkban.

Tervbe vettem egy ún. „Kérdezz- Felelek” rovat létrehozását is, ahol szakmai kérdések felvetésére és az arra adandó válaszok közlésére kerül majd sor.

A meghatározó szakmai médiummá válás fő követelménye, hogy egyes információkhoz első kézből és első körben hozzájussunk és azokat gyorsan, érthető formában juttassuk el a Tisztelt Olvasóhoz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.