Főoldal » Hívogató a Mangalica Fesztiválra

Hívogató a Mangalica Fesztiválra

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A rendezvényt 2014. február 7-9. között tartják Budapesten, a Szabadság téren.
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a terméket előállító tagjai részvételével az elmúlt 6 évben Budapesten hat, Debrecenben négy, Szombathelyen, Székesfehérváron és Szegeden pedig két-két alkalommal szervezett Mangalica Fesztiválokat. Az eddigi 16 sikeres fesztivál igazolja, hogy a 2008-ban indult kezdeményezés országos gasztronómiai rendezvénnyé nőtt.

A fesztiválok száma és látogatottsága az évek során folyamatosan növekedett. A felmérések szerint az eddigi látogatók száma meghaladja a félmilliót, a mangalica terméket fogyasztók száma pedig – csak a fesztiválok kapcsán – több mint 1 millió fő.

A minél színvonalasabb fesztiválok elérése, és a minél jobb minőségű termékekkel való megjelenésre ösztönözve tagjainkat, már a második fesztiváltól majdnem azonos összetételű, szakavatott zsűri minősíti egy-egy rendezvényen a termelők által felkínált 200-300 bemutatott terméket. Az eddig kiosztott 55 díjon 17 termelő, a résztvevők közel 50 %-a osztozott. Ez évtől az érzékszervi vizsgálatokat kiegészítjük a termékek beltartalmi, laboratóriumi vizsgálatával is.

Professzionális és hivatásos nagy termékgyártók és kiállítók száma rendezvényenként 5-6, és szinte állandó az elmúlt években.Erre jó példa a Pick Szeged Zrt., amely állandó résztvevője a Budapesti Mangalica Fesztiváloknak.

2013. november 28-án Magyarország Berlini Nagykövetségén a Magyar Szüret rendezvény keretében mintegy 200 fő szakmai és 7-800 fő meghívott protokoll vendég jelenlétében a közel száz féle magyar bor bemutatóját rendkívül sikeresen egészítette ki a 8 legrangosabb termékgyártó tenyésztő és a Cipker-Food Kft. képviselete, akik a mintegy 200 kg kóstoló kínálatával felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtottak a résztvevőknek, és elismerésként meghívást kaptak a következő évi rendezvényre.

A Mangalica Fesztiválok szervezői a vásári kínálat és a hangulat minél teljesebbé tétele érdekében az első alkalomtól kezdődően felvállalták a hazai készítésű kistermelői sajt, lekvár, méz, fűszer és egyéb kézműves mesterségek, esetenként iparművészeti termékek bemutatóját is.

A helyben készített aktuális ételfélék és italok kínálatával a látogatók non stop vendéglátása, a kolbász- és a sajtkészítéssel, valamint a bográcsban készített ételek főzőversenyével pedig a vállalkozó résztvevők gasztronómiai képességének kipróbálásával és gyarapításával lehet teljes körűvé és emlékezetessé tenni a rendezvényeket.

Az őshonos állatfajok tenyésztői közül elsőként indították ezt a gasztronómiai rendezvényt, amivel az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a régi háziállatfajtáink értékeire, a belőlük készült termékek kivételes élvezeti értékére, és ezzel hozzájáruljunk megkedveltetésükhöz, az utókor számára történő megmentésükhöz és nem utolsó sorban a tenyésztésüket vállaló tagjaik piacra jutásához.

A mangalica és a belőle készült termékek népszerűsítése során közeli tervei között szerepel a határainkon túli magyar lakta területeken a tenyésztőkedv támogatása mellett a termékbemutatók és kisebb fesztiválok elindításának szervezése.
Várják az érdeklődő látogatóikat a Mangalica Fesztiválokon 2014-ben is, melyek közül az elsőt 2014. február 7-9. között tartják Budapesten, a Szabadság téren, – a felnőtt- és a gyermeklátogatók nagy örömére – élőállat bemutatóval kiegészítve.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.