Főoldal » Hogy kerül a mézbe antibiotikum?

Hogy kerül a mézbe antibiotikum?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Antibiotikum, farmakológiai hatóanyag, állatgyógyászati szerek maradványai. A hazai mézvizsgálatok közel felénél derül ki, hogy ilyen anyagokat is tartalmaz a méz. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője az InfoRádiónak elmondta: ezek az anyagok akár antibiotikum-rezisztenciát is okozhatnak az embernél.
 
Az emberi szervezetbe is bekerülhetnek azok az állatgyógyászatban használt szerek, amelyeket a méheknek adnak egészségük megőrzése érdekében – mondta az InfoRádiónak az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője.

Bár a statisztikák szerint egy magyar átlagosan csupán hatvan dekagramm mézet fogyaszt évente, Dömölki Lívia szerint van értelme beszélni a problémáról, az abba, és a többi élelmiszerbe került gyógyszermaradványok, szennyező anyagok ugyanis felhalmozódnak a szervezetben, így végső soron egészségkárosodást, antibiotikum-rezisztenciát is okozhatnak.

Márpedig a szakértők egyébként is óva intik a pácienseket attól, hogy a kisebb betegségekre is antibiotikumot szedjenek, mivel a kórokozók hozzászoknak azokhoz.

Dömölki Lívia hangsúlyozta: csak úgy lehetne kivédeni, hogy efféle szennyező anyagok a mézbe kerüljenek, ha a méhészek betartanák a szabályokat, és csak azután gyűjtenék a mézet, hogy a rovarok szervezetében lebomlottak a gyógyszerek.
( f: InfoRadio/Tudomány; Hanganyag: Hegedűs Zsuzsa)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.