Főoldal » Hüvelyesek Nemzetközi Éve – 2016.

Hüvelyesek Nemzetközi Éve – 2016.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a 2016-os évet a Hüvelyes Termények Nemzetközi Évének nyilvánította. Ide tartoznak többek között az általunk is ismert bab, borsó, lencse, ám az ebbe a csoportba tartozó növények száma jóval nagyobb.

A hüvelyeseket évszázadok óta esszük, és azok több százféle változata közkedvelt volt a fáraók idejétől egészen a múlt század közepéig, értéküket ma gyakran alábecsüljük. Gazdagok rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban, fehérjékben – a hüvelyesek tökéletes táplálékok húsmentes hétfőkön és azokon túl is. A világ szegényebb vidékein a hüvelyesek jelentős szerepet játszanak a táplálkozás javításában; kétszer-háromszor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza és a rizs, és ötször olcsóbb fehérjeforrások, mint a tej.fácska

Az Iskolakertekért Alapítvány a „Hüvelyesek éve – 2016” c. felhíváshoz kapcsolódóan hirdeti meg nyári pályázatát.

Pályázat címe: Nálatok laknak-e még Babszem Jankók és Borsószem királykisasszonyok?

(megvalósult vagy tervezett projektek a „Hüvelyesek éve – 2016” felhíváshoz kapcsolódóan)

Pályázók köre: Pályázatot nyújthat be bármely olyan közösség, amely kertet művel gyerekek aktív bevonásával saját területen vagy külső helyszínen és a pályázó tagja az Iskolakert-hálózatnak.

Az Iskolakert-hálózathoz való csatlakozás módja itt olvasható:

www.iskolakertekert.hu/iskolakert-halozat/csatlakozas

Pályázat célja: Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a 2016-os évet a Hüvelyes Termények Nemzetközi Évének nyilvánította. Ide tartoznak többek között az iskolakertekből is jól ismert bab, borsó, lencse, ám az ebbe a csoportba tartozó növények száma jóval nagyobb. Miért is fontosak a hüvelyesek a kertjeinkben? Egyrészt a nitrogénmegkötő képességüknél fogva növelik a talaj termékenységét, másrészt jelentős növényi fehérje forrásként hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez hátrányos helyzetű térségekben.

Formai követelmények: A pályázat maximum 10 db A/4-es oldalon tartalmazhat leírást a tervezett vagy megvalósított projektről. A megvalósult projektek esetén 5 db fotót kérünk csatolni, ami megfelelően ábrázolja a pályázatban leírtakat.

A pályázat bevezetőjében kérjük röviden bemutatni:

  • az iskolakertet, az alábbi szempontok szerint: iskola pontos neve, címe, pályázati kapcsolattartó neve, telefonszáma, e-mail címe, a kert mióta működik, kert nagysága és jellege, foglalkozások rendszere (milyen tanóra, szakkör, stb.) és azokon résztvevő diákok száma,
  • a „Hüvelyesek éve” projekt megvalósítási/tervezett költségeit és azok forrásait,
  • a projektbe bevont (bevonni tervezett) szereplőket (diákok, pedagógusok, technikai személyzet, külső támogatók, civil közösségek, stb.) és azok számát

Hiánypótlás: Hiánypótlásra felszólítás után 5 napon belül egy alkalommal van lehetősége a pályázónak.

A pályázat benyújtásával kapcsolatos kérdéseit elküldheti az info@iskolakertekert.hu címre.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. július 18. 12:00 óra, módja: elektronikusan az info@iskolakertekert.hu címre.

Iskolakertekért Alapítvány

www.iskolakertekert.hu

http://www.facebook.com/iskolakertekert

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.