Főoldal » Ikarus + Metazaklór a repce őszi gyomirtásában

Ikarus + Metazaklór a repce őszi gyomirtásában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarországon az őszi káposztarepcében 85-90%-ban kelés utáni gyomirtást végeznek, ennek egy részét korai posztemergensen. A korai posztemergens (ún. early post – a repce 2-4 leveles koráig elvégzett) gyomirtás a preemergens és posztemergens kezelés előnyeit képes egyesíteni. A kelés előtti rész előnyét egy kitűnő kelés előtt használatos gyomirtó szer, a kelés utáni rész előnyét értelemszerűen egy jól bevált kelés utáni gyomirtó szer képes csak biztosítani. 2009 őszétől alkalmazható az Ikarus* + metazaklór kombináció, amely az előbb említett előnyökből egy igen hatékony gyomirtási lehetőséget „kovácsol” a repcetermesztők számára.

Az új technológia az eddig használatos korai posztemergens kezelések gyenge pontjait szünteti meg:

  • a repce 2-4 leveles koráig esetleg túlfejlett gyomok ellen növeli a hatásbiztonságot,
  • növeli a hatékonyságot (talajon és levélen keresztül egyaránt!)  az ebszikfű, a ragadós galaj, az árvácska, a gólyaorr és a már jelenlévő évelő gyomok (pl. mezei acat) ellen,
  • meghosszabbítja a technológia alkalmazásának idejét,
  • jobb ár-érték arányú gyomirtást tesz lehetővé.

További előnyök:

  • rugalmasabb, mivel az Ikarus gyomok jelenlétében bármikor kipermetezhető (metazaklórral kombinációban, illetve külön menetben később még ősszel vagy tavasszal),
  • az Ikarus és a metazaklór kombinációban erősíti egymás hatását (szinergizmus).

 

Az Ikarus + metazaklór technológiát 2008 őszén az ország több megyéjében vizsgálták (Somogy, Veszprém, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád) a megyei növényvédelmi hatóságok és a KITE Zrt. szakembereinek felügyelete alatt. A kapott eredmények alapján a következő dózisok alkalmazását javasoljuk:

    1. metazaklór: a forgalomban lévő metazaklór hatóanyagtartalmú készítmények korai posztemergens kijuttatásra engedélyezett dózisainak alsó értéke (1,5-2 l/ha)
    2. Ikarus: az engedélyokiratban meghatározott 0,3 l/ha

 

Keresse a Dow AgroSciences Ikarus + metazaklór technológiáról szóló további tájékoztató híreit, kísérleti adatait, szakmai ajánlásait a szaklapokban, a körlevelekben, a szakmai előadásokon és a (06 30) 441-2471-es telefonszámon ingyenesen megrendelhető Repce termesztés-technológiai kézikönyvben!

* a Dow AgroSciences LLC védjegye

Dow AgroSciences

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.