Főoldal » Illegális növényvédőszerek, hamis vetőmagvak…

Illegális növényvédőszerek, hamis vetőmagvak…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hamis szerek veszélyesek a környezetre, a felhasználókra és fogyasztókra egyaránt!

Február a tavaszi vetőmagok és növényvédő szerek beszerzésének ideje. Nem árt azonban vigyázni: minden szakmai szervezet, de még az Europol is a hamisítványok veszélyére hívja fel a figyelmet. Európában csak az illegális, sokszor – veszélyes anyagokat is tartalmazó permetszerek értéke elérheti a több milliárd eurót.

Az Europol a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában az idén az eddiginél is több hamisított és egyben életveszélyes növényvédőszer kerülhet forgalomba. Az illegális előállítás döntően Indiában és Kínában történik, míg a szervezett bűnözés kezében van a szerek terítése és értékesítése. Az európai rendőrség szerint az európai növényvédő szerek piacának 5-15 százalékát ellenőrizheti a maffia, de akad ország, ahol akár a 25 százalékot is elérheti a hamisított, vagy illegálisan forgalmazott mérgek aránya. Az életünk a tét, ugyanis e szerek többsége rég betiltott hatóanyagokat, oldószereket tartalmaznak, ráadásul olyan mennyiségben, mely a felhasználónak, de a fogyasztónak is életveszélyt jelenthet.

A hamisított szerek veszélyesek a környezetre, a termesztett növényekre, a mezőgazdaságban dolgozó felhasználókra és a fogyasztókra is, hiszen a hamisított termékeket nem vizsgálta meg hatóság, összetételük ismeretlen, és ezek a toxikus anyagok az élelmiszerláncba kerülve károsíthatják az emberek egészségét. Volt példa olyan hamisításra, amikor búzadarát vagy kakaóport értékesítettek növényvédő szerként, de olyan eset is előfordult, amikor gombaölő szerként eladott készítményben gyomirtó hatóanyagot találtak.

A szakemberek azt tanácsolják a termelőknek, hogy csak ellenőrzött helyről vásároljanak, kerüljék a feltűnően olcsó ajánlatokat, valamint gyanú esetén kérjék ki növényvédő mérnök tanácsát, illetve jelentsék az esetet a növényvédelmi hatóságnál. A növényvédelmi munkák kezdetére időzített kampányuk keretében egy reklámfilmmel, és a témáról szóló beszélgetés-sorozattal kívánják felhívni a termelők figyelmét a hamis szerek veszélyeire.

Csak ismert forgalmazótól, boltostól vásároljunk, a piacon, alkalmi árustól soha! Nézzük meg jól a dobozt, palackot, s ha feltűnően gyenge minőségű a csomagolóanyag, ne vegyük meg azt!

Mind a hamisított növényvédő szerrel, mind a hamisított vetőmagvakkal kapcsolatban fontos információk, fotókkal illusztrált példák találhatók a GOSz honlapján.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.