Főoldal » Innováció az élelmiszergazdaságban

Innováció az élelmiszergazdaságban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az innováció, a tudás átadása alapvető prioritást élvez a magyar élelmiszergazdaságban a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban – hangsúlyozta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a tej világnapja alkalmából rendezett kaposvári tanácskozáson.

Az Európai Innovációs Partnerségről (EIP) tartott előadásában rámutatott: az innovációnak a hazai és a nemzetközi színtéren egyaránt nagyon komoly mértékben kell megjelennie a napi gyakorlatban.

Hangsúlyozta: olyan típusú – különböző szereplők interaktív együttműködésén alapuló – innovációs fejlesztéseket szeretnének támogatni, amelyek egyszerre használnak a tudománynak és a gyakorlatnak.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a kaposvári Fino-Food Kft. által rendezett tanácskozáson elmondta: az elmúlt három évben sikerült felállítani egy olyan szervezetet, amelyhez három meghatározó hazai kereskedelmi lánc is csatlakozott.

A jövőre megszűnő kvótrarendszerről szólva azt mondta: várhatóan a nagy, meghatározó észak-európai országokban mamutcégek jönnek létre, Magyarország azonban az 1,7 milliárdos tejtermelésével sem most, sem a jövőben nem lesz meghatározó az európai és a világpiacon. Belföldön viszont igen, és ez a fő cél.

A tej világnapját 1957 óta ünnepelik. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ebből az alkalomból évente tanácskozáson hívja fel a figyelmet a tejfogyasztás jelentőségére.

A terméktanács álláspontja szerint szükség van a tejfogyasztás népszerűsítésére, ugyanis az elmúlt időszakban Magyarországon évente 2-3 százalékkal csökkent az egy főre jutó tejfogyasztás, tavaly 67 liter, míg az úgynevezett tejegyenértékben számított fogyasztás 155-160 kilogramm volt. A terméktanács célja, hogy ez utóbbi mutató néhány éven belül 200 kilogramm körül legyen.

(f: MTI)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.