Főoldal » Ismeri a szuperszilvát?

Ismeri a szuperszilvát?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarországon a második legnagyobb volumenben termesztett gyümölcsfaj az alma után a szilva. A hazai ökológiai adottságok lehetővé teszik számunkra, hogy az ország bármely tájegységén szilvatermesztést folytassunk.

Szilvát termelni hazánkban, gazdaságosan csak megfelelő fajták alkalmazásával a lehető legoptimálisabb ökológiai környezetben a legmagasabb hozamok elérésével lehet. 

Milyen legyen az ideális „szuperszilva”?

A „szuperszilva” legyen vírusellenálló, állománya ne ritkuljon ki, a „szuperszilva” forduljon korán termőre, rendszeresen és sokat teremjen; a „szuperszilva” ne neveljen túl nagy fát, hogy sűrűbb térállásban is telepíthető legyen. Végül a „szuperszilva” gyümölcse legyen óriási és tetszetős, érjen nagyon korán, vagy nagyon későn, amikor még/már magasabbak a piaci árak. A „szuperszilva” gyümölcse legyen pultálló, jól tárolható, hogy a legoptimálisabb időben lehessen piacra dobni. A „szuperszilva” legyen rendkívül finom, alkalmas legyen friss fogyasztásra, aszalásra, lekvár és pálinkafőzésre egyaránt.Mielőtt azt gondolnánk, hogy a „szuperszilva” nem létezik, gyorsan kijelentjük: LÉTEZIK! Sőt már Magyarországon is elérhető!

A fajta neve: Topend Plus. A Topend Plus szaporítására a Faiskolai Innovációs Központon keresztül 2005-2006-ban több faiskolának is lehetősége volt, akik éltek is ezzel a lehetőséggel. Ezért már tudjuk, hogy mire képesek a Topend Plus fák.

A „szuperszilva” a német Top-sorozat tagja. A „top” jelzőt csak azok a szilvafajták kapják meg, amelyek gyümölcseinek átlagtömege eléri, vagy meghaladja az 50g-ot. (A Topend esetében ez 66g!) Amivel jelenleg ez a legnagyobb méretű és gyümölcstömegű szilvafajta a világon.

Fája középerős növekedésű, sűrűbb térállásba, 5×2 méteres sor és tőtávolságra is telepíthető.Termőrefordulása korai és terméspotenciálja rendkívül magas.Virágai öntermékenyek, ezért porzófajta nélkül is telepíthető.

Rendkívül nagy, 60-70mm hosszú,a gyümölcshús világossárga, lédús, teljes érettségben magvaváló. Íze kiváló, nagyon magas cukortartalom mellett megfelelő mennyiségű gyümölcssavat is tartalmaz.A gyümölcs négy-hat hétig tárolható!

Kimagasló az ellenállóképessége, ellenáll a plum pox vírusnak! Tehát tényleg ellenálló és nem csak annak mondott fajta. Állománya vírusfertőzöttség miatt nem ritkul ki és a monília, valamint rozsda fertőzésre sem fogékony.

Ha tehát legközelebb valaki felteszi a kérdést: Melyik a legjobb szilva? Biztosan válaszolhatunk, hogy a Topend Plus!
(f: http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/agraragazat/2012/03/20120510201157418000000475.html)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.